Pages

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

3 Δεκεμβρίου 2003: μια από τις πιο μακάβριες υποθέσεις κανιβαλισμού στα δικαστικά χρονικά αρχίζει να εκδικάζεται στο Βερολίνο

Καθημερινή 04.12.2003


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σάλος αναμένεται στη Γερμανία από την έναρξη της δίκης του Αρμιν Μάιβες, του Γερμανού τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για τη δολοφονία και τον κανιβαλισμό πρόθυμου θύματος. H υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του ενδεχομένου να δημιουργήσει δεδικασμένο, δεδομένου ότι ο κανιβαλισμός δεν προβλέπεται ως αδίκημα στη γερμανική νομοθεσία.

Το θύμα ανταποκρίθηκε

Ο 42χρονος Μάιβες, τον οποίο ο συνήγορός του περιγράφει ως «κύριο της παλαιάς σχολής», ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Μπερτ-Γιούργκεν B. Το όνομα του νεκρού δεν θα αποκαλυφθεί. Το θύμα είχε απαντήσει σε ηλεκτρονική αγγελία του Μάιβες στο Ιντερνετ, που ζητούσε «υγιή άνδρα για σφαγή». Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τον Μάρτιο του 2001 στο πολυτελές σπίτι του Μάιβες στην πόλη Ρότενμπουργκ της κεντρικής Γερμανίας. O Μάιβες σκότωσε τον άνδρα με μαχαίρι της κουζίνας και κατέγραψε την πράξη του σε βίντεο. O συνήγορος του δράστη περιέγραψε πώς το θύμα χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες προτού υποκύψει στην αιμορραγία. Στο διάστημα αυτό, ο άτυχος Μπερτ-Γιούργκεν ικέτευε συχνά τον Μάιβες να συνεχίσει να τον κατακρεουργεί. O ψυχοπαθής φονιάς αποθήκευσε μέλη του θύματός του στο ψυγείο και άλλα στην κατάψυξη. «Πιστεύει ότι έφαγε είκοσι κιλά και του έμειναν περίπου άλλα δέκα στην κατάψυξη. Ξεπάγωνε κατά καιρούς κομμάτια του Μπερτ-Γιούργκεν και τα έτρωγε», είπε ο συνήγορος του κανιβάλου, Χάραλντ Ερμελ.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μάιβες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, τον Δεκέμβριο του 2002, αφού άλλη αγγελία του στο Διαδίκτυο τράβηξε την προσοχή των Αρχών. O Γερμανός κανίβαλος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι αναγνωρίζει την ενοχή του και μετανοεί για τις πράξεις του. Ανέφερε, μάλιστα, ότι έφαγε το θύμα του σε μία προσπάθεια να διεισδύσει στην ψυχή του και να την οικειοποιηθεί.

Η εισαγγελία της πόλης Κάσελ, όπου δικάζεται ο Μάιβες, ανακοίνωσε ότι ο δράστης κρίθηκε ότι έχει σώας τας φρένας από ιατροδικαστές ψυχιάτρους. H εισαγγελία οφείλει τώρα να εξασφαλίσει ποινή ισοβίων δεσμών για τον δράστη, στηρίζοντας την καταδίκη του στον δόλιο χαρακτήρα της πράξης του και στα σεξουαλικά του κίνητρα, παρόλο που είναι γνωστό ότι το θύμα κατευθύνθηκε οικειοθελώς στη σφαγή. H υπερασπιστική ομάδα του Μάιβες, όμως, επιδιώκει να επιτύχει καταδίκη για «κατά παραγγελίαν ανθρωποκτονία», μορφή παράνομης ευθανασίας, η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών έως και πέντε ετών. Το πρόβλημα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι ότι το θύμα του κανιβάλου ήθελε να φαγωθεί. Αυτό θα δυσχεράνει σημαντικά την καταδίκη του Μάιβες για ανθρωποκτονία και οδηγεί την εισαγγελία να προτείνει την καταδίκη του για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με ανώτατη ποινή τα δεκαπέντε χρόνια.

Δικονομικά διλήμματα

Ο καθηγητής Αρθουρ Κρόιτσερ του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Γκίσεν εκτιμά πως η υπόθεση Μάιβες μπορεί να γράψει δικονομική ιστορία. «H ανθρωποκτονία έγινε για λογαριασμό θύτη και θύματος και δεν μπορεί να θεωρηθεί κλασικό προσχεδιασμένο έγκλημα. Δεν πιστεύω, όμως, ότι πρόκειται και για κατά παραγγελίαν δολοφονία, καθώς δεν είχε αλτρουιστικά κίνητρα αλλά απετέλεσε εγωιστική πράξη», εξηγεί ο δρ Κρόιτσερ. Οι συνήγοροι του Μάιβες βασίζουν την υποστηρικτική τους τακτική στο ότι ο Μάιβες είχε άλλους τέσσερις προσκεκλημένους στο σπίτι του, οι οποίοι έφυγαν όλοι ζωντανοί τη μοιραία νύχτα. «Τους είχε κρεμάσει από τα πόδια στο ταβάνι και δεν είχαν την παραμικρή πιθανότητα να ξεφύγουν από μόνοι τους. Ενας από αυτούς αισθάνθηκε αδιαθεσία και οι άλλοι είπαν ότι δεν ήθελαν να συνεχίσουν. O Μάιβες τούς απελευθέρωσε», λέει ο συνήγορος του κανιβάλου. O Ερμελ λέει ότι ο Μάιβες είχε αλληλογραφήσει με 280 υποψηφίους στο Ιντερνετ, προτού καταλήξει στους τέσσερις. Αυτήν τη στιγμή σε γερμανικές ιστοσελίδες, περίπου 200 άνθρωποι προσφέρονται να σφαγιασθούν, 30 δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τη σφαγή και 15 λένε ότι θέλουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου