Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

16 Νοεμβρίου 1972: Εμβολίζεται και βυθίζεται το οχ. του ΠΝ «Μέρλιν», στο Φάληρο, από το δεξαμενόπλοιο "Παγκόσμιος ήρως".

Εμβολίζεται και βυθίζεται το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν», στο Φάληρο, από το δεξαμενόπλοιο "Παγκόσμιος ήρως", ιδιοκτησίαςτου ομίλου Νιάρχου. Πνίγονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο Ποριώτης υπαξιωματικός Αναστάσιος Φράγκος. (Κυβερνήτης ο Υπχος Γ. Μπεγιέτης). Το ναυάγιο έχει εντοπιστεί και βιντεοσκοπηθεί από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 95 μέτρων, 3 μίλια νότια από το λιμάνι του Πειραιά.

16 Νοεμβρίου 1952: νίκη σημειώνει στις εκλογές ο Ελληνικός Συναγερμός του Παπάγου, λαμβάνοντας 247 απο τις 300 εδρες.


Οι εκλογές έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1952 απο την υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου. Ο αριθμός των εδρών του κοινοβουλίου είναι τώρα σταθερός μη μεταβαλλόμενος (300). Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεργάζεται με τον Ελληνικό Συναγερμό, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία του στη νέα Βουλή. Το σύστημα, ύστερα από συμφωνία Παπάγου και Πλαστήρα, είναι πλειοψηφικό. Ο Παπάγος έχει την υποστήριξη του Αμερικανικού παράγοντα αλλά κυρίως του Τύπου. Λόγω της ακυβερνησίας και της συχνής εναλλαγής κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και εφημερίδες του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου υποστήριξαν τον Παπάγο. Εναντίον της καθόδου του Παπάγου στη πολιτική ήταν οι βασιλείς.

Στις εκλογές αυτές είναι που η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε το παράνομο ΚΚΕ, έριξε το σύνθημα «Τί Παπάγος, τί Πλαστήρας». Λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, ο Ελληνικός Συναγερμός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επί 300 εδρών έλαβε 247, το 82,33% των εδρών. Η ΕΔΑ έμεινε εκτός κοινοβουλίου.

Στις 19 Νοεμβρίου 1952 ορκίζεται Πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Παπάγος.

Αποτελέσματα
Εκλογικό Σύστημα : Πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια
Εκλογικός νόμος : Ν.5493/1932 όπως τροποποιήθηκε απο τον Ν. 2228/1952
Εκλογικές περιφέρειες : 99
Σύνολο υποψηφίων : 1,045
Νόμιμος πληθυσμός : 7,935,219
Ψήφισαν : 1,600,172

16 Νοεμβρίου 2001: βγαίνει στη μεγάλη οθόνη το πρώτο έργο του Χάρι Πότερ, με τίτλο "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος".


Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2001 σε σκηνοθεσία Κρις Κολόμπους βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Χάρι Πότερ, ένα αγόρι που μαθαίνει ότι είναι μάγος στα ενδέκατα γενέθλιά του και καλείται να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ, Ρόμπι Κολτρέιν και Άλαν Ρίκμαν.

Η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου το 1999 για 1 εκατομμύριο λίρες. Η παραγωγή ξεκίνησε το 2000. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, επέμενε το καστ να είναι βρετανικό ή ιρλανδικό για να διατηρήσουν την πολιτισμική ακεραιότητα του βιβλίου στην ταινία.

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2001. Έλαβε κυριώς θετικές κριτικές, έκανε εισπράξεις πάνω από 974 εκατομμύρια δολάρια και κέρδισε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Μέχρι σήμερα είναι η 11η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.

Πλοκή
Ο Χάρι Πότερ φαίνεται σαν ένα συνηθισμένο 11χρονο αγόρι, που ζει με τους θείους του, τους Ντάρσλεϊς. Στα γενέθλιά του, ο Χάρι μαθαίνει από ένα μυστήριο άγνωστο άντρα, τον Ρούμπεους Χάγκριντ, ότι είναι μάγος, διάσημος στον κόσμο της μαγείας επειδή επέζησε της επίθεσης από το σατανικό Λόρδο Βόλντεμορτ, όταν ο Χάρι ήταν ακόμα μωρό. Ο Βόλντεμορτ σκότωσε τους γονείς του Χάρι, ενώ όταν του επιτέθηκε, το ξόρκι του άφησε μόνο ένα σημάδι με σχήμα κεραυνό στο μέτωπό του και αποδυνάμωσε το Βόλντεμορτ. Ο Χάγκριντ τον ενημερώνει ότι έχει προσκληθεί να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Αφού αγοράσουν τις προμήθειες, ο Χάρι επιβιβάζεται στο τραίνο του Χόγκουαρτς.

Πάνω στο τραίνο, ο Χάρι γνωρίζει τον Ρον Ουέσλι και την Ερμιόνη Γκρέιντζερ. Όταν φτάνουν στη σχολή, ο Χάρι και όλοι οι μαθητές χωρίζονται σε κοιτώνες: Γκρίφιντορ, Χάφλπαφλ, Ράβενκλοου και Σλίθεριν. Το Σλίθεριν έχει τη φήμη ότι είναι ο κοιτώνας σκοτεινών μάγων. Ο Χάρι όμως επιλέγεται στον κοιτώνα Γκρίφιντορ μαζί με τους Ρον και Ερμιόνη.

Στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι μαθαίνει μαγεία και επίσης ανακαλύπτει περισσότερα για το παρελθόν του και τους γονείς του. Θα πάρει μέρος στο Κουίντιτς, ένα σπορ του μαγικού κόσμου όπου οι αθλητές πετάνε με σκούπες. Μία νύχτα, αυτός, ο Ρον και η Ερμιόνη βρίσκουν ένα τεράστιο τρικέφαλο σκυλί στον απαγορευμένο όροφο της σχολής. Το σκυλί φυλάει τη Φιλοσοφική Λίθο, ένα αντικείμενο που δίνει στον κάτοχό του αθανασία. Ο Χάρι φτάνει στο συμπέρασμα ότι ο καθηγητής φίλτρων, Σέβερους Σνέιπ, προσπαθεί να πάρει τη Λίθο για να δώσει στο Βόλντεμορτ την ανθρώπινη μορφή του πίσω.

Αφού μάθουν από τον Χάγκριντ ότι το σκυλί θα κοιμηθεί αν ακούσει μουσική, αποφασίζουν να βρουν τη λίθο πριν τον Σνέιπ. Αντιμετωπίζουν μια σειρά απο προκλήσεις που προστατεύουν τη λίθο. Ξεφεύγουν από ένα φονικό φυτό, πετούν μέσα από εκατοντάδες ιπτάμενα κλειδιά και παίζουν ζωντανό σκάκι.

Αφού επιτύχουν σε όλες τις προκλήσεις, ο Χάρι ανακαλύπτει ότι δεν ήταν ο Σνέιπ αυτός που ήθελε τη λίθο, αλλά ο καθηγητής Κουίρελ. Ο Κουίρελ βγάζει το τουρμπάνι του και αποκαλύπτει ότι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ζει ο Βόλντεμορτ. Ο Βόλντεμορτ προσπαθεί να πείσει το Χάρι να του δώσει τη λίθο (την οποία λίθο ο Χάρι βρίσκει ξαφνικά στην τσέπη του) και του υπόσχεται ότι θα αναστήσει τους γονείς του. Ο Χάρι όμως αρνείται και ο Κουίρελ επιχειρεί να τον σκοτώσει αλλά αποτυγχάνει. Ο Κουίρελ μετά το άγγιγμα του Χάρι γίνεται σκόνη και πεθαίνει. Τότε το πνεύμα του Βόλντεμορτ διαπερνά το Χάρι και τον αφήνει αναίσθητο.

Ο Χάρι συνέρχεται στο νοσοκομείο της σχολής, με τον καθηγητή Ντάμπλντορ στο πλευρό του. Ο Ντάμπλντορ εξηγεί ότι η λίθος καταστράφηκε και ότι οι φίλοι του είναι μια χαρά. Ο λόγος που ο Κουίρελ κάηκε όταν τον άγγιξε ο Χάρι, είναι επειδή όταν πέθανε η μητέρα του για να τον σώσει, ο θάνατός της του έδωσε μια μαγική, με βάση την αγάπη, προστασία εναντίον του Βόλντεμορτ. Όταν φτάνει το τέλος των μαθημάτων, ο Χάρι συνειδητοποιεί ότι καθώς όλοι οι άλλοι μαθητές πηγαίνουν σπίτι, το Χόγκουαρτς στην πραγματικότητα είναι το δικό του σπίτι.

Παραγωγή
Το 1999 η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου. Το 1999 ξεκίνησε την παραγωγή. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ απαίτησε το βασικό καστ να πλαισιώνεται από Βρετανούς ή Ιρλανδούς. Στην αρχή η Ρόουλινγκ ήταν διστακτική στο να πουλήσει τα δικαιώματα γιατί δεν ήθελε να τους δώσει τον έλεγχο και να κάνουν ότι θέλουν με την ιστορία και τους χαρακτήρες.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ διαπραγματεύτηκε με τη Warner να σκηνοθετήσει το φιλμ αλλά αρνήθηκε. Ο Σπίλμπεργκ ήθελε να κάνει τη μεταφορά του βιβλίου κινούμενα σχέδια, με τον Αμερικανό ηθοποιό Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ να δανείζει τη φωνή του στο Χάρι Πότερ, ή να φτιάξει μία ταινία που να ενσωματώνει στοιχεία από όλα τα βιβλία.

Μετά την αποχώρηση του Σπίλμπεργκ υποψήφιοι ήταν οι σκηνοθέτες: Κρις Κολόμπους, Τέρυ Γκίλιαμ, Τζόναθαν Ντέμι, Μάικ Νιούελ, Άλαν Πάρκερ, Γουόλφγκανγκ Πίτερσεν, Ρομπ Ράινερ, Ίβαν Ράιτμαν, Τιμ Ρόμπινς, Μπραντ Σίλμπερλινγκ, Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και Πίτερ Γουίαρ. Οι Πίτερσεν και Ράινερ αποχώρησαν από το πρότζεκτ το Μάρτιο του 2000. Η Ρόουλινγκ ήθελε τον Τέρυ Γκίλιαμ αλλά η Warner επέλεξε τον Κολόμπους, με βάση τη δουλειά του στις ταινίες Μόνος στο Σπίτι (Home Alone, 1990) και Κυρία Ντάπφαιρ (Mrs. Doubtfire, 1993) όπου δούλευε με παιδιά ηθοποιούς.

Ο Στιβ Κλοβς επιλέχτηκε να γράψει το σενάριο. Η Ρόουλινγκ έλαβε μεγάλο δημιουργικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της δόθηκε η θέση του executive producer, κάτι που δεν ενόχλησε τον Κολόμπους.

Κάστινγκ
Οι ηθοποιοί Ντρου Μπάριμορ, Ρόζι Ο' Ντόνελ και Ρόμπιν Γουίλιαμς, θαυμαστές των βιβλίων, ζήτησαν να κάνουν κάμεο εμφάνιση χωρίς να πληρωθούν. Δε γύρισαν όμως καμία σκηνή. Ο Τιμ Ροθ διεκδίκησε το ρόλο του Σέβερους Σνέιπ. Η ίδια η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ διάλεξε τον Άλαν Ρίκμαν για το ρόλο του Σνέιπ όπως και τον Ρόμπι Κολτρέιν για το ρόλο του Ρούμπεους Χάγκριντ. Αρχικά ο ρόλος του Χάρι Πότερ δόθηκε στο Λίαμ Άικεν που είχε ξανασυνεργαστεί με τον Κολόμπους. Αργότερα όμως οι παραγωγοί τον απέρριψαν επειδή δεν ήταν Βρετανός ενώ και ο ηθοποιός Γκάμπριελ Τόμσον ήταν επίσης υποψήφιος. Ο Ντέιβιντ Θιούλις, που αργότερα ενσάρκωσε τον καθηγητή Λούπιν στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004), ήταν υποψήφιος για το ρόλο του καθηγητή Κουίρελ.

Box Office
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 125 εκατομμύρια δολάρια. Το O Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος στο πρώτο του τριήμερο άνοιξε στην 1η θέση με 90.000.000 δολάρια. Στην Αμερική έφτασε τα 317,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι παγκόσμιες εισπράξεις ξεπέρασαν τα 974,7 εκατομμύρια. Τη χρονιά κυκλοφορίας ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως. Το 2001 ήταν η 2η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών ενώ σήμερα καταλαμβάνει τη 11η θέση.

16 Νοεμβρίου 1970: πεθαίνει, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης.


Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1884. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Φλωρεντία. Άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα τη δικηγορία. Νεότατος ασχολήθηκε με την πολιτική. Διατέλεσε νομάρχης Πατρών και Κερκύρας (1915 - 1917) καθώς και Υπουργός Γενικός διοικητής Κρήτης (1921 - 1922).

Το 1926 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αργολιδοκορινθίας με το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά. Το 1928 προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα, όπου αρχηγός ήταν ο θείος του, Παναγής Τσαλδάρης. Μετείχε στη δεύτερη κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη ως υφυπουργός Συγκοινωνιών, ΤΤΤ (3Τ), (1933 - 1935) και στη συνέχεια ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Μετά το θάνατο του Παναγή Τσαλδάρη το 1936 έγινε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, και μετά την Απελευθέρωση κατά τις εκλογές στις 31 Μαρτίου 1946 ανακηρύχθηκε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια έγινε Πρόεδρος της πρώτης κατόπιν ελεύθερων εκλογών Κυβέρνησης της απελευθερωθείσας Χώρας.

Αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές του 1946 ως αρχηγός του συνασπισμού "Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων" και ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας από τον Απρίλιο του 1946 έως τον Ιανουάριο του 1947 με την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Απριλίου 1946 και την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Οκτωβρίου 1946. Η κυβέρνησή του διενήργησε το δημοψήφισμα, με το οποίο επανήλθε η Βασιλευομένη Δημοκρατία την 1η Σεπτεμβρίου 1946. Διατέλεσε επικεφαλής των ελληνικών αντιπροσωπειών στη Διάσκεψη των Παρισίων (1946), στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ το διάστημα 1947 - 1949. Επίσης ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα μετά των Αμερικανών για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν) καθώς και για την αναδιοργάνωση του ελληνικού στρατού. Υπήρξε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Δημητρίου Μαξίμου (1947) καθώς και Υπουργός των Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Σοφούλη (1947-1949) και Αλεξάνδρου Διομήδη (1949 - 1950). Ανέλαβε πάλι την πρωθυπουργία τον Αύγουστο του1947 και παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1947).

Στις εκλογές του 1950 το Λαϊκό κόμμα ήλθε πρώτο, ενώ κατά τις εκλογές του 1951 με την ίδρυση του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου το Λαϊκό Κόμμα έχασε μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης και ο Τσαλδάρης εξελέγη βουλευτής στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια (Αργολιδοκορινθία). Στις εκλογές όμως του 1952 που διεξήχθηκαν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πλειοψηφικό σύστημα δεν εξελέγη τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι του κόμματος. Το 1956 εκλέχτηκε βουλευτής με τη Δημοκρατική Ένωση, ενώ στις εκλογές του 1958, ως επικεφαλής της Ένωσης του Λαϊκού Κόμματος απέτυχε να εκλεγεί. Αποσύρθηκε τότε από τα δημόσια πράγματα και επανεμφανίστηκε στα Συμβούλια του Στέμματος την εποχή των Ιουλιανών.

Πέθανε στην Αθήνα το 1970. Γιός του ήταν ο Αθανάσιος Τσαλδάρης.

16 Νοεμβρίου 1953: γεννιέται ο χαρακτήρας του Βρετανού κατασκόπου του Ίαν Φλέμινγκ, Τζέιμς Μποντ


Ο Τζέιμς Μποντ (ή Πράκτωρας 007) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, δημιουργημένος το 1953 από το συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ. Είναι πρωταγωνιστής δώδεκα μυθιστορημάτων και δύο συλλογών διηγημάτων. Ο χαρακτήρας έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί στην πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά, η οποία ξεκίνησε το 1962 με την ταινία Δόκτωρ Νο (Dr. No). Συνολικά έχουν γυριστεί 22 ταινίες, με την πιο πρόσφατη από αυτές, το Quantum of Solace, να κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2008.

16 Νοεμβρίου 2009: πεθαίνει ο Αντόνιο ντε Νίγκρις, μεξικανός ποδοσφαιριστής της Α.Ε. Λάρισα


Ο Αντόνιο ντε Νίγκρις Γκαγιάρδο (1978-2009) ήταν διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής από το Μεξικό με πλούσια καριέρα σε πολλά πρωταθλήματα στην Αμερική και στην Ευρώπη. Πέθανε πρόωρα από καρδιακό πρόβλημα στις 16 Νοεμβρίου 2009, σε ηλικία 31 ετών, ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στη Λάρισα, με την ομάδα της οποίας, την Α.Ε. Λάρισα, αγωνιζόταν από τον Αύγουστο του 2009. Είχε ύψος 1,86 μ., φορούσε το νούμερο 9 και είχε το παρατσούκλι Ελ Τάνο.

Βιογραφικά
Ο Αντόνιο ντε Νίγκρις γεννήθηκε στο Μοντερέι του Μεξικού την 1η Απριλίου 1978. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός και αναδείχθηκε μέσα από την ομάδα της γενέτειράς του, στην οποία αγωνίστηκε τρεις σεζόν πετυχαίνοντας 37 γκολ σε 65 ματς. Ως παίκτης της Μοντερέι κλήθηκε στην εθνική ομάδα του Μεξικού, στην οποία έκανε ντεμπούτο το 2001.

Από το 2002 άρχισε να περιπλανιέται ανά τον κόσμο και ως το 2009 αγωνίστηκε σε έξι διαφορετικά πρωταθλήματα, με 12 διαφορετικούς συλλόγους, σε τρεις ηπείρους. Αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός, συχνά με το νούμερο 9, και είχε γεμάτες σεζόν με τις περισσότερες ομάδες που έπαιξε. Μεταξύ άλλων αγωνίστηκε στις μεξικανικές Μοντερέι, Αμέρικα, Πουέμπλα και Ναθιονάλ (ή UNAM), με την οποία έπαιξε στον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα το 2005, όπου η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι από την Μπόκα Τζούνιορς της Αργεντινής.

Στην Ισπανία έπαιξε στις Βιγιαρεάλ, Πόλι Εχίδο και στην Κολομβία στην Όνσε Κάλδας, με την οποία αγωνίστηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2004 και σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι στο τέταρτο από τα οκτώ της ομάδας του, η οποία τελικά ηττήθηκε με 7-8, έπειτα από έναν άγονο με 0-0 αγώνα.

Το 2006 μεσολάβησε ένα σύντομο πέρασμα από τη Σάντος της Βραζιλίας και την κινεζική Λανόνγκ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε τρία χρόνια στην Τουρκία, σε τρεις διαφορετικούς συλλόγους: Γκαζιάντεσπορ, Άνκαρασπορ και Ανκαραγκουτσού. Στην Τουρκία ξαναβρήκε τον καλό εαυτό του, σε τρεις σεζόν πέτυχε 24 γκολ σε 78 ματς, με αποτέλεσμα το 2008 να κληθεί ξανά στην εθνική ομάδα.

Πρόβλημα υγείας
Το καλοκαίρι του 2009 το ιατρικό επιτελείο της Ανκαραγκιουτσού τον ενημέρωσε ότι είχε γενετική δυσπλασία στην καρδιά, πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν συνεχίσει να αγωνίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Όμως, θέλησε να συνεχίσει να αγωνίζεται, προσδοκώντας να κληθεί στην εθνική ομάδα για τους αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Όμως, η τουρκική ομάδα δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη και δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Έτσι ο ντε Νίγκρις έφυγε από την Τουρκία και στις 27 Αυγούστου 2009 υπέγραψε στη Α.Ε. Λάρισα. Με την ελληνική ομάδα πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε επτά ματς της Σούπερ Λίγκα. Τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2009 η γυναίκα του Σόνια διαπίστωσε πως είχε δυσφορία. Ειδοποίησε για βοήθεια αλλά πριν φτάσει, ο Αντόνιο άφησε την τελευταία του πνοή.

Στην εθνική ομάδα
Ο ντε Νίγκρις έκανε ντεμπούτο στην εθνική ομάδα στις 7 Μαρτίου 2001 στον ισόπαλο 3-3 φιλικό αγώνα κατά της Βραζιλίας πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Συμμετείχε με το Μεξικό στο Κόπα Αμέρικα 2001, όπου το Μεξικό έφτασε ως τον τελικό, καθώς και στους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, χωρίς να κληθεί στην τελική φάση.

Στην εθνική ομάδα κλήθηκε ξανά έπειτα από επτά χρόνια, για ένα φιλικό με τις ΗΠΑ στις 6 Φεβρουαρίου 2008, στο οποίο αντικαταστάθηκε και έπαιξε για τελευταία φορά σε ένα φιλικό με την Γκάνα λίγο καιρό αργότερα. Συνολικά με την εθνική του Μεξικού αγωνίστηκε σε 17 ματς. Πέτυχε 4 γκολ στα εξής ματς:
7/3/2001: με Βραζιλία (σκορ: 3-3), φιλικό.
25/3/2001: με Τζαμάικα (σκορ: 4-0), προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου (2 γκολ).
23/8/2001: με Λιβερία (σκορ: 5-4), φιλικό.
Προσωπική ζωή
Με τη γυναίκα του Σόνια απέκτησε μια κόρη, τη Μιράντα, ηλικίας πέντε ετών το έτος θανάτου του. Ποδοσφαιριστής είναι και ο μικρότερος αδελφός του Άλντο (Jesús Aldo de Nigris Guajardo), που αγωνίζεται στο μεξικανικό πρωτάθλημα. Έχει κι έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Αλφόνσο (Alfonso de Nigris Guajardo), που είναι ηθοποιός και μοντέλο.

16 Νοεμβρίου 1980: δολοφονούνται από άνδρες των ΜΑΤ, η Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Ιάκωβος Κουμής, κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου.


Στις 16 Νοέμβρη του 1980 δολοφονήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ, η Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Ιάκωβος Κουμής, κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου.
7 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, το 1980 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν στις 16 Νοέμβρη, ημέρα Κυριακή με την καθιερωμένη πορεία.

Η κυβέρνηση Ράλλη είχε απαγορέψει τη χρονιά εκείνη στην πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και σύμφωνα με την απαγόρευση οι διαδηλωτές επιτρέπονταν να φτάσουν μόνο ως το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν.

Η πλειοψηφία της ΕΦΕΕ πειθάρχησε παρά τους λεονταρισμούς των προηγουμένων ημερών, αλλά κάμποσες χιλιάδες διαδηλωτών αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αριστερή μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β' Πανελλαδική κ.α.) επιχειρώντας να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

«Η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου, συνέχισε στην πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο πολίτες διαφόρων παρατάξεων έβριζαν όσους συμμετείχαν, και μπήκε στην οδό Β.Σοφίας. Στο ύψος της βουλής είχαν παραταχθεί οι “δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης”. Για λίγα λεπτά τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλάχθηκαν κάποιες φράσεις. Στην συνέχεια το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των Ματ και τότε αυτά επιτέθηκαν. Η μάζα των διαδηλωτών ήταν πυκνή και η υποχώρηση ήταν δύσκολη» (Μαρτυρία από το Εντός Εκτός Εναλλάξ).

Στη συνέχεια τα ΜΑΤ μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πραγματικό σφαγείο με δυό νεκρούς διαδηλωτές (Κανελλοπούλου, Κουμής) τουλάχιστον δυό τραυματίες από αστυνομικά περίστροφα, εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια, συλλήψεις κλπ...

Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου χτυπημένη άσχημα από αστυνομικά γκλομπ. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ (από σφαίρα αστυνομικού περιστρόφου υποστηρίζουν άλλοι), διακομίστηκε στο «Λαϊκό» και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.

Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει: «Μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου» ... Οι οργανώσεις της άκρας Αριστεράς τον κατηγορούν ότι βοήθησε την κυβέρνηση της ΝΔ «σαν να έχει αναλάβει από τώρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης» (Προκήρυξη ομάδα Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου '80). (Το Βήμα)

16 Νοεμβρίου 1946: Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO)

Σημαία της ΟΥΝΕΣΚΟ

Η UNESCO αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών του οποίου τ΄ αρχικά στην αγγλική αποτελούν και την διεθνή ονομασία UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization).

Γενικά
Δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945. Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια η ΟΥΝΕΣΚΟ αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών στη δημιουργία προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε πλείστα αναδυόμενα προβλήματα όπως ηθικής τάξης, καθώς και τον σεβασμό και τις κοινές αξίες κάθε πολιτισμού των λαών. Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ή τουλάχιστον τον περιορισμό της.

Μέλη
Μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ. Λειτουργεί ως παγκόσμιο κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και διάδοσης προγραμμάτων με τα οποία και υποστηρίζει τα κράτη μέλη στις δικές τους αναγκαίες θεσμοθετήσεις σε κοινούς τομείς δράσης. Τούτο επιτυγχάνεται με τις εθνικές επιτροπές του κάθε κράτους που συνδέονται με τα κεντρικά γραφεία (Γραμματεία) στο Παρίσι. Οι Εθνικές Επιτροπές αποτελούν έτσι, ως περιφερειακά γραφεία, τους συνδέσμους μεταξύ των Χωρών-μελών και του Οργανισμού υποβοηθώντας τον μέσα σε διετή προγράμματα εργασίας.

Εθνικές Επιτροπές
Οι Εθνικές Επιτροπές, ως εθνικοί φορείς συνεργασίας, απαρτίζονται από διανοούμενους, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που συμβάλουν στην εκπόνηση, εξέλιξη και υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού καθώς και στην διάδοση του έργου του Οργανισμού στις Χώρες τους με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, εκθέσεις κ.λπ, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζουν συμβουλευτικό ρόλο στις Κυβερνήσεις των Χωρών τους επί θεμάτων που ανάγονται στον Οργανισμό. Από τα 188 κράτη μέλη και τα 6 συνδεόμενα μέλη τα 192 έχουν δημιουργήσει Εθνικές Επιτροπές ΟΥΝΕΣΚΟ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ που δημιουργήθηκε το 1991.

Διακυβέρνηση Οργανισμού
Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ σήμερα είναι η διπλωμάτης Ιρίνα Μπόκοβα από τη Βουλγαρία. Η Διακυβέρνηση του Οργανισμού γίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 58 Κράτη (Εθνικές Επιτροπές) και ανά διετία συγκαλείται Γενική Συνδιάσκεψη προκειμένου να εγκριθούν τα διαδοχικά προγράμματα και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού.