Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

24 Νοεμβρίου 1995: πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Μαλ.



Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, εκπρόσωπος του Γαλλικού νέου κύματος. Γεννήθηκε στην Τουμερίς, το 1932. Απόγονος αριστοκρατικής οικογένειας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη και κινηματογράφο στην IDHEC στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως βοηθός του Ρομπέρ Μπρεσσόν και στη συνέχεια προσελήφθη από τον Ζακ Ιβ Κουστώ ως κινηματογραφιστή στο «Καλυψώ», με τον οποίο σκηνοθέτησαν μαζί την πρώτη του ταινία το 1956. Χρόνια αργότερα ο Κουστώ χαρακτήρισε τον Λουί Μαλ ως τον καλύτερο υποβρύχιο κινηματογραφιστή που είχε πότε. Το 1958 σκηνοθετεί την ταινία "Οι εραστές" μια ταινία-σταθμός στην εξέλιξη του ερωτικού κινηματογράφου, που προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή της για μία ερωτική σκηνή, αποσπά τον θαυμασμό του Τρυφώ που σχολίασε: "O Λουί Μαλ σκηνοθέτησε την πρώτη ερωτική ταινία του κινηματογράφου". Σκηνοθέτησε ταινίες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πέθανε το 1995 από λέμφωμα.

Φιλμογραφία
1994 Ο Βάνια στο Μπροόντγουεη
1992 Μοιραίο Πάθος
1990 Ο Μιλού τον Μάη
1987 Αντίο παιδιά
1986 God's Country (ντοκ.)
1985 Alamo Bay
1984 Crackers
1981 My Dinner with Andre
1980 Atlantic City
1978 Η κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης
1976 Close Up (ντοκ. μ.μ.)
1975 Black Moon
1974 Place de la république (ντοκ.)
1974 Επώνυμο Λακόμπ όνομα Λυσιέν
1974 Humain, trop humain (ντοκ.)
1971 Φύσημα στη καρδιά
1969 Calcuta (ντοκ.)
1968 Στον ίλιγγο της ακολασίας (απόσπασμα: "William Wilson")
1967 Ο κλέφτης
1965 Βίβα Μαρία
1963 Η φλόγα που τρεμοσβήνει
1962 Ιδιωτική ζωή
1960 Δύο μάτια είδαν πολλά
1958 Οι εραστές
1958 Ασανσέρ για δολοφόνους
1956 Ο κόσμος της σιωπής
1954 Station 307 (μ.μ.)
1953 Crazeologie (μ.μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου