Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

16 Δεκεμβρίου 2003: πεθαίνει ο Κώστας Μπάκας, ηθοποιός και σκηνοθέτης



Γεννήθηκε το 1926 στην Καλαμάτα.Τελείωσε την Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» και υπήρξε βασικό ιδρυτικό στέλεχός του στο υπόγειο του Ορφέα.
Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν ως βασικό στέλεχος, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα που ανέβασε το «Θέατρο Τέχνης». Δίδαξε στις δραματικές σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» και του Εθνικού Θεάτρου, υποκριτική και αυτοσχεδιασμό.Στο αποκαλούμενο Ελεύθερο Θέατρο, συνεργάστηκε με τους θιάσους των: Κατερίνας, Λαμπέτη, Φέρτη, Καρρά, Μιχαλακόπουλου, Καρακατσάνη, Μυλωνά και το Θέατρο Εξαρχείων. Έχει σκηνοθετήσει συνολικά πάνω από 200 θεατρικά έργα, όλων των θεατρικών ειδών. Ειδικότερα έχει σκηνοθετήσει έργα όλων των τραγικών συγγραφέων, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και σχεδόν όλα τα έργα του Αριστοφάνη. Έχει ανεβάσει πάνω από 20 έργα στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει έργα των Σαίξπηρ, Μολιέρου, Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ, Γκόρκυ, Πιραντέλο, Μπρεχτ, Λόρκα, Ο'Κέϊζι, Ιονέσκο, Μίλλερ, Ουϊλιαμς, Πίντερ καθώς και των Χουρμούζη, Φώσκολου κλπ. Είχεμακρόχρονη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε και έχει συνεργαστεί με όλα τα Δημοτικά Θέατρα, πολλά από τα οποία έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητά τους με δικές του παραστάσεις. Πέθανε στις 16 Δεκενβρίου 2003 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο στον «Ευαγγελισμό» και κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών με δαπάνη του υπουργείου πολιτισμού. Ήταν παντρεμένος μα την επισης ηθοποιό Άννα Βενέτη.

Φιλμογραφία
Κορίτσια στον ήλιο (1968) [ενωμοτάρχης]
Επί Εσχάτη Προδοσία (1968)
Καταραμένη Αγάπη (1968) [Νικολής]
Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω (1967)
Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)
Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) [δικηγόρος Θεοφάνους]
Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους (1965)
Το μπλόκο (1965) [κουμπάρος]
Χωρίς Γονείς και Αδέλφια (1964) [Βαγγέλης]
Αυτό το κάτι άλλο! (1963) [(διαμαρτυρόμενος γείτονας)]
Για σένα την αγάπη μου (1960)
Θύελλα στο Φάρο (1950)
ΑΠΟ ΤΟ http://lefobserver.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου