To 2012 είναι δίσεκτο έτος στο ισχύον Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το δωδέκατο έτος της τρίτης μετά Χριστόν χιλιετίας και το τρίτο έτος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Το 2012 θα είναι ένα ακόμα «δίσεκτο» έτος για τη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα, ένας χρόνος που είτε θα «πετύχουμε είτε θα αποτύχουμε οριστικά», σύμφωνα με την αποστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ.Κάρολου Παπούλια.
Το 2012 θα είναι καθοριστικό για την τύχη του ευρώ. Διεθνούς βεληνεκούς οικονομολόγοι, όπως ο αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς (σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου), προβλέπει ότι το 2012 θα είναι η χρονιά της κατάρρευσης του ευρώ και του τέλους της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πιστεύει ότι η κρίση του ευρώ θα τεθεί υπό έλεγχο.
Το 2012, έχει ανακηρυχθεί από την παγκόσμια κοινότητα:
Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να να αναδειχθεί η συνεισφορά των συνεταιρισμών στην κοινωνικο-οικονομική πρόοδο της ανθρωπότητας.
Διεθνές Έτος Αειφόρου (Βιώσιμης) Ενέργειας για όλους, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Διεθνές έτος Άλαν Τιούρινγκ, για να τιμηθεί το πολυσχιδές έργο του άγγλου μαθηματικού, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου της πληροφορικής Άλαν Τιούριγκ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του (1912-1954).
Κατά τη διάρκεια του 2012 θα γιορταστούν ή θα απασχολήσουν τους ειδικούς κάποιες σημαντικές επέτειοι του παρελθόντος:
- Τα 200 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου άγγλου πεζογράφου Κάρολου Ντίκενς (Ολιβερ Τουίστ, Δαβίδ Κόπερφιλντ, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία).
- Τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγγλοαμερικανικού Πολέμου, που θα λήξει δύο χρόνια αργότερα “ισόπαλος¨ με τη συνθήκη της Γάνδης.
- 200 χρόνια από την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία.
- Τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, που οδήγησε στον εδαφικό διπλασιασμό της Ελλάδας και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
- Τα 100 χρόνια της Ελληνικής Αεροπορίας, που σηματοδοτείται από την πρώτη πτήση στους ελληνικούς αιθέρες του πολιτικού μηχανικού και αεροναυπηγού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου (1889-1913) με αεροπλάνο τύπου Νιούπορτ, 50 ίππων (8 Φεβρουαρίου). Την ίδια ημέρα ο Αργυρόπουλος θα πετάξει για δεύτερη φορά, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος κατενθουσιασμένος δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο όπλο. Δεν πέρασαν επτά μήνες και τον Σεπτέμβριο του 1912 δημιουργήθηκε στη Λάρισα ο “Λόχος Αεροπόρων”, η πρώτη πολεμική αεροπορική μονάδα της χώρας.
- Τα 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού.
- Τα 100 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του ποιητή Λαυρέντιου (Λορέντζου) Μαβίλη.
- Τα 50 χρόνια από τη δημιουργία των Beatles με την οριστική τους σύνθεση και την κυκλοφορία της πρώτης τους μεγάλης επιτυχίας Love Me Do.
- Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου έλληνα μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη.
- Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του έλληνα γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου. Από τους πρωτοπόρους της κυτταρικής βιολογίας, ανακάλυψε το τεστ-παπ, που ανιχνεύει τον καρκίνο της μήτρας.
Μερικές χαρακτηριστικές ημερομηνίες του 2012:
- 1 Ιανουαρίου: Το Γκιμαράες της Πορτογαλίας και το Μάριμπορ της Σλοβενίας είναι οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2012.
- 1 Ιανουαρίου: Η Δανία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 6 Ιανουαρίου: Γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις Ορθόδοξες χώρες που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Στην Ελλάδα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα η Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (Παλιοημερολογίτες) και οι Μονές του Αγίου Όρους.
- 23 Ιανουαρίου: Κινεζική Πρωτοχρονιά του 4710. Η χώρα εισέρχεται στη “Χρονιά του Δράκου”.
- 31 Ιανουαρίου: Ο αστεροειδής 433 Eros (μεγέθους 13χλμ Χ 13χλμ Χ 33χλμ) θα διέλθει πλησίον της Γης (τρόπος του λέγειν), σε απόσταση 26.780.000 χλμ. Η NASA βρίσκεται επί ποδός για να μελετήσει το φαινόμενο, με το διαστημικό τηλεσκόποπιο Shoemaker.
- 6 Φεβρουαρίου: Η Μεγάλη Βρετανία θα γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ανάρρηση στο θρόνο της βασίλισσας Ελισάβετ.
- 4 Μαρτίου: Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία.
- 20 Μαρτίου: Ιρανική Πρωτοχρονιά (1390-1391).
- 8 Απριλίου: Πάσχα των Καθολικών.
- 15 Απριλίου: Πάσχα των Ορθοδόξων.
- 22 Απριλίου: Πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία.
- 6 Μαΐου: Δεύτερος γύρος των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία.
- 8 Ιουνίου: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ελλάδας. Έως την 1η Ιουλίου 2012.
- 10 Ιουνίου: Πρώτος γύρος των Βουλευτικών Εκλογών στη Γαλλία.
- 17 Ιουνίου: Δεύτερος γύρος των Βουλευτικών Εκλογών στη Γαλλία.
- 1 Ιουλίου: Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 20 Ιουλίου: Ραμαζάνι, μήνας νηστείας των Μουσουλμάνων, που θα ολοκληρωθεί στις 18 Αυγούστου.
- 27 Ιουλίου: Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η βρετανική πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πόλη, που θα διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά. Έως τις 12 Αυγούστου.
- 17 Σεπτεμβρίου: Εβραϊκή Πρωτοχρονιά (Ρος Χασανά) του 5572-5573.
- 6 Νοεμβρίου: Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ.
- 14 Νοεμβρίου: Ισλαμική Πρωτοχρονιά του 1434.
- 21 Δεκεμβρίου: Το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια. «Τίποτα δεν θα συμβεί » διατείνονται οι επιστήμονες, που κάνουν λόγο για παρερμηνείες του ημερολογίου των Μάγια.
Γεγονότα που θα συμβούν μέσα στο 2012 χωρίς να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία:
- Βουλευτικές Εκλογές στην Ελλάδα (πιθανώς τον Απρίλιο).
- Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία (Μέσα στον Αύγουστο), οι πρώτες στην ιστορία της χώρας.
- Η Κίνα θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο Kuafu.
- Η ολοκλήρωση του υπερυπολογιστή Pleiades (Πλειάδες), που κατασκευάζουν οι Intel και SGI για τη NASA (10 Petaflops).
- Η ολοκλήρωση του υπερυπολογιστή Sequoia (20 Petaflops), που κατασκευάζει η IBM για την Εθνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA).
- H κυκλοφορία των Windows 8.
- Η κυκλοφορία των κινητών τηλεφώνων τέταρτης γενιάς (4G).
- Η νέα Δημοσιονομική Συνθήκη, που σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Αγαπητοί συντάκτες. Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου σας υπάρχει μια αντίφαση. Και εξηγώ. Γράφετε: "To 2012 είναι δίσεκτο έτος στο ισχύον Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το δωδέκατο έτος της τρίτης μετά Χριστόν χιλιετίας και το τρίτο έτος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα." Πως γίνεται στην χιλιετία να είναι 12ο έτος και στην δεκαετία 3ο έτος; Θα πρέπει ν' αποφασίσετε αν θέλετε να ξεκινάτε απο το έτος 1 - σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα - άρα το 12ο στην χιλιετία είναι το ορθό, ή απο το έτος 0, οπότε το 3ο της δεκαετίας είναι το σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά έτσι κι αλλιώς.
Ανδρέας Δακανάλης.