Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

11 Μαρτίου 1669: Η Αίτνα εκρήγνυται, προκαλώντας το θάνατο 17.000 ανθρώπων.



Μια μέρα σαν και αυτή το 1669, το ηφαίστειο της Αίτνας που δεσπόζει στην Σικελίαm αρχίζει να εκρήγνυται εκτοξεύοντας λάβα, καπνό και πέτρες για εβδομάδες σκεπάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 20.000 ανθρώπων. Τα περισσότερα από τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εγκατέλειπαν το νησί, όμως έμειναν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την πόλη τους.

Το ηφαίστειο της Αίτνας με υψόμετρο 3.350 μέτρα, περιοδικά για χιλιάδες χρόνια εκτόξευε καπνό και λάβα. Η πρώτη του μεγάλη έκρηξη που υπάρχει στα ιστορικά αρχεία χρονολογείται από το 475 π.Χ. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και το πιο θανατηφόρο. Η έκρηξη του το 1169 είχε προκαλέσει και πάλι τεράστια ανθρώπινες απώλειες, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους από τους καπνούς, την λάβα και τις κατολισθήσεις.

Παρά το γεγονός πως θεωρείται μια ωρολογιακή βόμβα που ανα πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, το γόνιμο έδαφος στις πλαγιές του βουνού οδήγησε στην δημιουργία πολλών μικρών χωριών στους πρόποδες του. Εκείνη την χρονιά του 1669, στις 8 Μαρτίου, το ηφαίστειο άρχισε να στέλνει τα δυσοίωνα μηνύματα του καθώς καπνός έβγαινε από τους κρατήρες του, όμως οι κάτοικοι τα αγνόησαν.

Τρείς μέρες αργότερα σημειωνόταν μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου. 3000 άνθρωποι που ζούσαν στις πλαγιές του βουνού πέθαναν από ασφυξία. . Η στάχτη και η λάβα ολοκλήρωσαν την καταστροφή καθώς σκέπασαν ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα 100 μιλίων.

Το πύρινο ποτάμι της λάβας κατευθύνθηκε στην πόλη Κατάνια, που βρισκόταν μόλις 18 μίλια από την θάλασσα. Εκείνη την εποχή στην πόλη ζούσαν 20.000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια οι κάτοικοι οργάνωσαν μια επιχείρηση για να διακόψουν την ροή της λάβας προς την πόλη τους. Για εβδομάδες πολεμούσαν με το φυσικό φαινόμενο όμως τελικά η λάβα έφτασε στην πόλη, έλιωσε τα αρχαία εξωτερικά της τείχη και 17.000 άνθρωποι αβοήθητοι έβρισκαν τραγικό θάνατο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου