Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

13 Νοεμβρίου 1955: γεννιέται η Αμερικανίδα κωμική ηθοποιός Γούπι Γκολντμπεργκ, που έχει βραβευτεί με Όσκαρ ερμηνείας.


Η Γούπι Γκόλντμπεργκ , γεννημένη στις 13 Νοεμβρίου 1955 είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία Το Πορφυρούν Χρώμα (The Color Purple) το 1985, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ και για την οποία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου και κέρδισε την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα. Το 1990 υποδύθηκε το μέντιουμ Ότα Μέι Μπράουν στην δραματική κομεντί φαντασίας Αόρατος Εραστής (Ghost). Για την ερμηνεία της κέρδισε τη δεύτερη Χρυσή Σφαίρα και το πρώτο της Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Άλλες αξιοσημείωτες δουλειές της στον κινηματογράφο αποτελούν: Τρελές Αδελφές (Sister Act, 1992) και Τρελές Αδελφές 2 (Sister Act 2: Back in the Habit), Made in America (1993), Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King, 1994), Το Κορίτσι Που Άφησα Πίσω (Girl, Interrupted, 1999) και Το Τρελό Κυνήγι του Θησαυρού (Rat Race, 2001). Μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις έγινε στην ταινία κινουμένων σχεδίων Toy Story 3 (2010).

H Γκόλντμπεργκ έχει 13 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy. Ήταν συμπαραγωγός στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι Τα Τετράγωνα των Αστέρων (Hollywood Squares) από το 1998 έως το 2004. Παρουσιάζει την πρωινή εκπομπή The View από το 2007 μέχρι σήμερα. Η Γκόλντμπεργκ έχει βραβευτεί με ένα Grammy, δύο Emmy, δύο Χρυσές Σφαίρες, ένα Tony και ένα Όσκαρ. Eπιπλέον έχει κερδίσει ένα BAFTA, τέσσερα People's Choice Awards και έχει τιμηθεί με το δικό της αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ. Αποτελεί μία από τους 11 καλλιτέχνες που έχουν λάβει τα τέσσερα σημαντικότερα βραβεία (Emmy, Grammy, Oscar, Tony).

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα
Η Γκόλντμπεργκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1981 στο Citizen: I'm Not Losing My Mind, I'm Giving It Away σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Φάρλεϊ. Το 1983 δημιούργησε το The Spook Show, στο οποίο η ερμήνευε μονόλογους με διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς εντυπωσιάστηκε και προσφέρθηκε να μεταφέρει το σόου στο Μπρόντγουεϊ. Εκεί έλαβε την προσοχή του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Σπίλμπεργκ θα σκηνοθετούσε την ταινία Το Πορφυρούν Χρώμα (The Color Purple), βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Άλις Γουόκερ. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, η Γκόλντμπεργκ ήταν ενθουσιασμένη που της προτάθηκε να συμμετάσχει στην ταινία. Το Πορφυρούν Χρώμα κυκλοφόρησε το 1985 και έγινε καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ συμπεριλαβμανομένης και της κατηγορίας α' γυναικείου ρόλου για την Γκόλντμπεργκ. Η ταινία δεν κέρδισε κανένα Όσκαρ αλλά η Γκόλντμπεργκ βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα α' γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου