Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

13 Νοεμβρίου 2002: τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου "Prestige", που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου


Η 13η Νοεμβρίου βρίσκει το ελληνόκτητο, με σημαία των νήσων Μπαχάμες, τάνκερ Prestige να πλέει ακυβέρνητο ανοικτά των βορειδοτικών ακτών της Ισπανίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του 77.000 τόνους αργού πετρελαίου. Έξι ημέρες αργότερα κόβεται στα δύο και βυθίζεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας.

Συνολικά 100 ακτές μολύνονται και η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από αυτές. Χιλιάδες θαλασσοπούλια πεθαίνουν βουτηγμένα στο πετρέλαιο που διέρρευσε από το ηλικίας 26 ετών δεξαμενόπλοιο, το οποίο εν μέσω καταιγίδας υπέστη ρήγμα από την πρόσκρουση σε ογκώδες κοντέινερ που έπλεε στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αποστομωτικός: «Νιώθω αποτροπιασμό για την ανικανότητα της ΕΕ να αποτρέψει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι πλωτοί κάλαθοι αχρήστων».

Μέλη των συνεργείων καθαρισμού οδηγούνται στο νοσοκομείο λόγω των αναθυμιάσεων από το πετρέλαιο και οι ισχυροί άνεμοι αναδεικνύονται «σύμμαχοι» των πετρελαιοκηλίδων που πλησιάζουν τις ακτές.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος και οι 60.000 πετρελαίου που είχαν μείνει στις δεξαμενές του Prestige να φθάσουν στις ακτές, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχει γνωρίσει η Ευρώπη -κατά τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, μεγαλύτερη και από αυτή του Exxon Valdez.

Οι κάτοικοι της Γαλικίας διαδηλώνουν με το μήνυμα «ποτέ ξανά οικολογική καταστροφή», ζητώντας την παραίτηση της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς η επαρχία βασίζει μεγάλος μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας στην αλιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου