Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

14 Νοεμβρίου 1952: γεννιέται η Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδίστρια.


Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1952 στην Αθήνα και μπήκε στον χώρο του τραγουδιού το 1969, προτού συμπληρώσει τα 16 της χρόνια.

Λόγω των μουσικών της καταβολών βρίσκεται μέσα στην μουσική από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Σε ηλικία 10 ετών ξεκινάει σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο.
Το έναυσμα όμως για να μπει στον χώρο του τραγουδιού επαγγελματικά η Δήμητρα Γαλάνη, δίνεται από τον Δήμο Μούτση ο οποίος ακούγοντας την, εντυπωσιάζεται και τη προτείνει στην εταιρεία Columbia που συνεργάζεται εκείνη την εποχή γράφοντας για τη φωνή της δυο τραγούδια (Βράδιασε και Κάποιο τραίνο) τα οποία και συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο του «Ένα Χαμόγελο» που κυκλοφορεί στα τέλη του ‘68 σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. 

Ακολουθεί η συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό αλλά και η καθοριστική στιγμή στην καριέρα της όπου ο Μάνος Χατζιδάκις την επιλέγει για να ερμηνεύσει τραγούδια του στις δύο δισκογραφικές του δουλειές «Επιστροφή» και «Της γης το χρυσάφι» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Έτσι λοιπόν τη δεκαετία του 70, χρόνο με τον χρόνο, η Δήμητρα Γαλάνη καταξιώνεται, φτιάχνει ένα καθαρά δικό της προφίλ, ηχογραφεί συνεχώς κύκλους τραγουδιών και γίνεται περιζήτητη από τους κορυφαίους δημιουργούς του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού: Κηλαηδόνη, Χατζηνάσιο, Χάλαρη, Κόκοτο, Δημητρίου. Στη δεκαετία του 70 γνωρίζεται και συνεργάζεται με τον Βασίλη Τσιτσάνη ο οποίος γράφει τραγούδια για την φωνή της στους δίσκους «Σκοπευτήριο» και «Τα ωραία του Τσιτσάνη»

Τη δεκαετία του 80 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας το έργο του «Χαιρετισμοί» και με τον Μάνο Λοϊζο στον δίσκο του «Για μια Μέρα ζωής». Επίσης με την Ελένη Καραϊνδρου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Στέφανο Κορκολή, τον Χρήστο Νικολόπουλο κ.ά
Σε όλες αυτές τις ηχογραφήσεις συνεργάζεται με μεγάλους στιχουργούς. Με τον Νίκο Γκάτσο κατά κύριο λόγο αλλά και με τους: Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Κανελόπουλο, Γιάννη Λογοθέτη, Πυθαγόρα, Κώστα Βίρβο, Μάνο Ελευθερίου , Κώστα Τριπολίτη και με την Λίνα Νικολακοπούλου.
Μια ζωή μέσα στη μουσική και στο τραγούδι με μια θητεία δίπλα σε τόσο μεγάλους δασκάλους – δημιουργούς, όπως είναι φυσικό, έβγαλαν και την ίδια στην όχθη των δημιουργών. Έτσι από τη δεκαετία του 90 και μετά η Δήμητρα Γαλάνη γράφει και η ίδια τραγούδια είτε για τη φωνή της, είτε για άλλους τραγουδιστές όπως επίσης και μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. 

Σε μια διαρκή αναζήτηση για γνώση και για κάθε τι καινούργιο, παρακολουθεί κι ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα μουσικά ρεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό την κάνει να είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με νέους δημιουργούς απ’ όποια μουσική σκηνή κι αν προέρχονται. Είτε προτείνοντας τους μέσα από παραγωγές που επιμελείται η ίδια (Δ. Τσακνής, Ξέμπαρκοι, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ζούδισρης, Δημήτρης Υφαντής, Ζακ Στεφάνου) είτε τραγουδώντας τραγούδια τους (Μ.Φάμελλος, Κ. Βήτα, Matisse, Κίτρινα Ποδήλατα κ.α).

Συμμετείχε σαν μέλος της κριτικής επιτροπής στο ανανεωμένο Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2005 κι από το 2007 είναι μέλος της προκριματικής επιτροπής του διεθνούς Φεστιβάλ εναλλακτικής μουσικής Soundwave Coca Cola.
«Με υψηλή αίσθηση ευθύνης ασχολήθηκε με τα κοινά με την ενεργή συμμετοχή της στα μεγάλα ανθρωπιστικά κινήματα όπως και στα θέματα της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των ερμηνευτών για τα οποία μέχρι σήμερα αγωνίζεται και προωθεί.

Η Δήμητρα Γαλάνη, από τη πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το τραγούδι μέχρι σήμερα αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα που με συνέπεια υπηρετεί αυτό που την εκφράζει. Το έργο της αποδεικνύει ότι το τραγούδι και η μουσική ήταν γι’ αυτήν πρώτα λειτούργημα και μετά βιοπορισμός. Γι’ αυτό στη συνείδηση του λαού είναι η φωνή του μουσικού μας πολιτισμού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου