Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

17 Νοεμβρίου 1983: γεννιέται ο Γιάννης Μπουρούσης, Έλληνας μπασκετμπολίστας


Ο Γιάννης Μπουρούσης, γεννημένος στις 17 Νοεμβρίου 1983 στην Καρδίτσα, είναι Έλληνας επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, που αγωνίζεται στη θέση του σέντερ.

Καριέρα
Η πρώτη ομάδα του Γιάννη Μπουρούση ήταν ο Γ.Σ. Καρδίτσας (Γ' Κατηγορία). Στη συνέχεια, μεταγράφηκε στην Α.Ε.Κ., όπου αγωνίστηκε τις χρονιές 2002-2006.
Στις 27 Ιουνίου 2006 ήρθε στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας τετραετές (3+1 χρόνια) συμβόλαιο. Στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, φαινόταν να ήταν αρχικά η τελευταία λύση στους ψηλούς, όμως οι απουσίες στις θέσεις των ψηλών ανάγκασαν τον προπονητή του, Πίνι Γκέρσον, να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο. Ο Μπουρούσης άδραξε την ευκαιρία αυτή που του δόθηκε. Η απόδοσή του βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι με αποτέλεσμα την ανάδειξή του ως δεύτερου πολυτιμότερου παίκτη της Α1 την 15η αγωνιστική (στο παιχνίδι εναντίον της Ολύμπιας Λάρισας) και αποκορύφωμα την ανάδειξή του ως καλύτερου παίκτη της Α1, τη 17η αγωνιστική στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού. Στις 30 Ιουνίου 2011 έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, έπειτα από την δημοσιοποίηση διαλόγων του με τον Μάκη Ψωμιάδη, στα πλαίσια της υπόθεσης των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου.

Ελληνική Εθνική Ομάδα
Ο Μπουρούσης ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας Νέων, με την οποία κατέκτησε το 2002 το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ρωσίας. Επίσης είναι μέλος της Εθνικής ομάδας Ανδρών, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλειο στο Ευρωμπάσκετ 2005 της Σερβίας και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας.

Περιστατικά στο γήπεδο
10 μέρες
Κατά τη διάρκεια της Euroleague Final 4 2009 στο Βερολίνο, μετά την ήττα της ομάδας του απέναντι στον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς, ο Μπουρούσης απευθυνόμενος στους οπαδούς του Παναθηναϊκού είπε "Τα λέμε σε 10 μέρες", εννοώντας τον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος 2009, στο οποίο η ομάδα του, Ολυμπιακός, ήταν αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό στο δικό τους γήπεδο.
Καρέκλα στο κεφάλι
Κατά την διάρκεια ενός διεθνούς φιλικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Σερβίας και της Ελλάδας στο Τουρνουά Ακρόπολις 2010, ο Σέρβος παίκτης Nenad Krstic, χτύπησε τον Μπουρούση με μια καρέκλα στο κεφάλι στη διάρκεια ενός καβγά που είχαν οι δυο ομάδες. Την επόμενη μέρα ο Krstic δήλωσε "Νόμιζα ότι μου επιτέθηκε ένας οπαδός. Ο Μπουρούσης του έκανε μήνυση, αλλά για διπλωματικούς λόγους η μήνυση αποσύρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου