Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

19 Νοεμβρίου 1933: γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Λάρι Κινγκ.


Την Πρωτομαγιά του 1957 όταν άρχισε να εργάζεται ως ντισκ τζόκεϊ στον ραδιοφωνικό σταθμό WΑΗR του Μαϊάμι Μπιτς, το πρώτο πράγμα που είδε μέσα στο στούντιο ήταν μια τεράστια ταμπέλα με την οδηγία: «Οταν δεν είστε σίγουροι, μην το κάνετε». Εκείνος, λέει, δεν το ακολούθησε. Γι΄ αυτό και λίγο αργότερα έκανε μια ερώτηση που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Σε συνέντευξη με έναν καθολικό ιερέα, το αθώο εβραιόπουλο από το Μπρούκλιν ρώτησε τον άγαμο παπά πόσα παιδιά έχει. «Το βλέμμα του είναι κάτι που ακόμα με βασανίζει στους εφιάλτες μου», λέει ο Κινγκ γελώντας. Το αφεντικό του ενέκρινε τη σχεδόν παιδική αφέλεια των ερωτήσεών του και τον προέτρεψε να συνεχίσει. «Οποιος πέρναγε από το στούντιο, του ζητούσε συνέντευξη», θυμάται ένας φίλος της εποχής εκείνης. «Ακόμα και από τον σερβιτόρο που έφερνε τους καφέδες...». Το ψώνιο το είχε από μικρός. Σε ηλικία 10 και 11 ετών, όταν όλα τα αγοράκια φαντάζονταν ότι διέπρεπαν στο μπέιζμπολ, εκείνος μιμούνταν τους διάσημους σπορτκάστερ της εποχής. Γιος ενός αυστριακού εστιάτορα και μιας ρωσίδας μοδίστρας- και οι δύο Εβραίοι- ο Λάρι γεννήθηκε με το επίθετο Ζάιγκερ, το οποίο εγκατέλειψε όμως γύρω στα 22 επειδή «με αυτό δεν μπορούσες να κάνεις καριέρα στη δημοσιογραφία». Λίγο αργότερα ο διάσημος κωμικός Τζάκι Γκλίσον θα πάει για γυρίσματα στο Μαϊάμι, ο Λάρι Κινγκ θα τον καλέσει για συνέντευξη, εκείνος θα τον συμπαθήσει και θα του γνωρίσει διάσημους φίλους του. Η επόμενη συνέντευξη θα είναι με έναν από αυτούς, ονόματι Φρανκ Σινάτρα. Ενα νέο αστέρι της δημοσιογραφίας έχει ήδη γεννηθεί. Το ραδιόφωνο θα συνεχιστεί επί χρόνια και το 1985 θα έρθει η τηλεόραση και το CΝΝ. Αγαπημένα του θέματα- και δεν το κρύβει- οι θεωρίες συνωμοσίας, τα UFΟ, τα παραψυχολογικά φαινόμενα και το κυνήγι φαντασμάτων. Ενδιάμεσα πρόλαβε να φιλήσει στο στόμα τον Μάρλον Μπράντο, να συζητήσει για καρδιακά προβλήματα με τον Μπιλ Κλίντον, να φιλοξενήσει την Οπρα Γουίνφρι, η οποία επέλεξε τη δική του εκπομπή και όχι τη δική της για να εκφράσει την υποστήριξή της στον Μπαράκ Ομπάμα- χαρίζοντάς του, σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους- και να ρωτήσει ηγέτες από όλο τον κόσμο πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ξεχάστε τις μεγαλοστομίες για τη σοβαρότητα της δημοσιογραφίας. Ο απλοϊκός μέσος Αμερικανός καθρεφτίζεται στο πρόσωπο και στις τιράντες του Λάρι που λέει απενοχοποιημένος: «Δεν προετοιμάζομαι ποτέ για μια συνέντευξη, δεν διαβάζω ποτέ τα βιβλία του συγγραφέα που φιλοξενώ ή τη βιογραφία ενός ηγέτη. Ρωτάω ό,τι μου έρθει στο μυαλό εκείνη τη στιγμή. Πιάνομαι από την απάντησή του και πηγαίνω παρακάτω». Του αρέσει η δημοσιότητα και δεν το κρύβει: Συχνά περιγράφει τις βραδιές πόκερ με τους διάσημους φίλους του, εμφανίζεται ως ο εαυτός του σε διάφορα επιτυχημένα σίριαλ και έχει χάσει το μέτρημα σε πόσες ταινίες τον έχουν καλέσει να εμφανιστεί, καθώς η εκπομπή του συμπεριλαμβάνεται στην πλοκή του σεναρίου. Μερικές εξ αυτών, η «Επαφή» του Ρόμπερτ Ζεμέκις, το «Ρrimary Colors» και το «Dave», όπου εμφανίζεται να παίρνει συνέντευξη από τον Ολιβερ Στόουν ο οποίος υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απατεώνας- που ήταν.

Οταν έπαιρνε άδεια, όλο και κάποιος διάσημος βρισκόταν να τον αντικαταστήσει: άλλοτε ο Αλ Γκορ, άλλοτε ο κωμικός Μπιλ Μάχερ, ενίοτε ο πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς ή ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, διάσημοι συνάδελφοί του όπως ο Νταν Ράδερ, η Νταϊάν Σόγιερ και μια Πρωταπριλιά ακόμα και ο Κέρμιτ από το Μάπετ Σόου. Τώρα που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το «Larry Κing Live», η συζήτηση για το ποιος θα τον αντικαταστήσει έχει ανάψει. Ηξερε όσο ελάχιστοι να προμοτάρει τον εαυτό του, να ρωτά απλοϊκά πράγματα με ύφος καρδιναλίου και γι΄ αυτό όλοι δέχονταν τις προσκλήσεις του, λένε οι επικριτές του. «Αν μπορείτε, κάντε το κι εσείς», απαντά εκείνος λίγο πριν ασχοληθεί με τις απαγωγές των εξωγήινων με τον φίλο του Νταν Ακρόιντ.

Ποια ήταν η καλύτερη από τις 40.000 συνεντεύξεις που πήρε; «Αναμφίβολα με τον Φρανκ Σινάτρα». Η χειρότερη; «Με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ. Περάσαμε μια ολόκληρη ώρα να μου δίνει μονολεκτικές απαντήσεις. Κάποια στιγμή είχα απελπιστεί τόσο πολύ που αναγκάστηκα να τον ρωτήσω τι είχε φάει το μεσημέρι...». Τόσες ώρες ζωντανών εκπομπών και πέντε παιδιά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον παζλ ζωής. Α, βέβαια και οι οκτώ γάμοι. Γι΄ αυτό άλλωστε οι κακές γλώσσες λένε ότι μία είναι η αγαπημένη ερώτηση του ερωτύλου Λάρι: «Θα με παντρευτείς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου