Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

30 Νοεμβρίου 1957: γεννιέται ο τραγουδοποιός, Νίκος Πορτοκάλογλου.


Ο Νίκος Πορτοκάλογλου είναι σύγχρονος Έλληνας μουσικός και τραγουδοποιός. Σήμερα, ακολουθεί προσωπική πορεία έχοντας κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους.

Βιογραφία

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στο Βόλο στις 30 Δεκεμβρίου του 1957. Έζησε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του όταν ήταν σε ηλικία 4 ετών. Η αγάπη του για την κιθάρα εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, στα πρώτα εφηβικά του χρόνια. Τότε απόκτησε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να μελετά μόνος επί ώρες. Στα πρώτα χρόνια του λυκείου συμμετείχε στο συγκρότημα, που δημιούργησε μαζί με συμμαθητές του, και το οποίο έπαιζε κυρίως τα νεανικά τραγούδια της εποχής. Το 1980, ίδρυσε το συγκρότημα "Φατμε" μαζί με τους φίλους του Οδυσσέα Τσάκαλο, Μιχάλη Μουστάκη και Δημήτρη Καλατζή. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος κυκλοφόρησε στις αρχές του 1982 σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία EMI και παραγωγό τον Τάσο Φαληρέα. Το 1989, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Νίκος Πορτοκάλογλου ακολούθησε προσωπική πορεία.

Δισκογραφία
Δισκογραφία με τους Φατμέ
1982 Φατμέ
1983 Ψέμματα
1985 Ρίσκο
1986 Βγαίνουμε από το τούνελ
1988 Ταξίδι
1989 Πάλκο
Προσωπική δισκογραφία
1990 Φωνές
1992 Σήκω ψυχή μου, σήκω χόρεψε
1993 Τα καράβια μου καίω
1996 Άσωτος υιός
1997 Κρυφτό
1999 Παιγνίδια με τον διάβολο
2001 Μπραζιλέρο
2002 Θάλασσα Remixes
2002 Υπάρχει λόγος σοβαρός
2003 Δίψα
2005 Πάμε άλλη μια φορά
2005 Πάμε άλλη μια φορά Special edition
2006 Το ποτάμι
2006 Ένα βήμα πιο κοντά
2007 Εκτός σχεδίου
2008 Η σβούρα και άλλες ιστορίες
2009 Στροφή
2010 Απόψε είναι ωραία
Συμμετοχές με τους Φατμέ
1987 Ζήτω το ελληνικό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου
1988 Στο ΣΕΙΡΙΟ υπάρχουν παιδιά του Μάνου Χατζιδάκι
Μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο
1995 "Ακροπόλ" του Παντελή Βούλγαρη. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γράφει τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού "Κλέισε τα μάτια", το οποίο και ερμηνεύει.
1997 Βαλκανιζατέρ του Σωτήρη Γκορίτσα
2001 Μπραζιλέρο του Σωτήρη Γκορίτσα
Συμμετοχή σε δίσκους καλλιτεχνών
2003 Συμμετοχή ως συνθέτης στο δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου Χρώμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου