Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

30 Νοεμβρίου 1966: Εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πατρών.


Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πανεπιστήμιο στο Δήμο Ρίου, κοντά στην Πάτρα, στο Νομό Αχαΐας. Είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Αποτελείται από τέσσερεις σχολές και είκοσι-δύο τμήματα, ενώ σε αυτό φοιτούν περίπου 21.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 3.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Ιστορία
Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 4425 στις 11 Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Κράτους, στα πλαίσια του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας. Οι στόχοι της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την εποχή ιδρύσεώς του ήταν:
Η διδασκαλία και έρευνα θεμάτων που ανάγονται στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με έμφαση στις θετικές επιστήμες, στην τεχνολογία, στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων
Η εκπαίδευση εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού για κάλυψη των αναγκών της χώρας
Η μείωση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό
Η προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών που σταδιοδρομούν στα πανεπιστήμια της αλλοδαπής πίσω στην Ελλάδα
Η εξέλιξη του ιδρύματος σε πρότυπο πανεπιστήμιο, πράγμα που θα επιφέρει βελτίωση του προγράμματος και του επιπέδου σπουδών των υπαρχόντων ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης,
Η παροχή υπηρεσιών και σε άλλες χώρες του ίδιου επιπέδου ανάπτυξης με την Ελλάδα

Τα εγκαίνια της λειτουργίας του πανεπιστημίου έγιναν στις 30 Νοεμβρίου 1966, εορτή του Αγίου Ανδρέου, προστάτη της πόλεως των Πατρών. Ο Άγιος Ανδρέας, στο σταυρό σε σχήμα Χ, αποτελεί το έμβλημα του ιδρύματος.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανατέθηκε αρχικά σε πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αργότερα έγινε με το Ν.Δ. 4591/1966 επταμελής. Έργο της επιτροπής αυτής ήταν η οργάνωση και ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των σχολών και η συγκρότηση των οργάνων διοίκησης και διαχείρισής του πανεπιστημίου. Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή διορίστηκε την 9η Ιανουαρίου 1965 με έδρα τηνΑθήνα. Αργότερα, η έδρα της επιτροπής μεταφέρθηκε στην Πάτρα και σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά της όταν τον Οκτώβριο του 1974 εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών οι πρώτες πανεπιστημιακές αρχές και η πρώτη Σύγκλητος, με ετήσια αρχικά θητεία.

Γεωγραφία

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται 6 km βορειοανατολικά του κέντρου της Πάτρας, 3 km νότια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 206 km δυτικά των Αθηνών, 106 km βορειοανατολικά του Πύργου και 2 km ανατολικά του Ρίο. Το υψόμετρο είναι γύρω στα 50 m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η έκταση της πανεπιστημιούπολης είναι 4,5 km². Εκτός από τις σχολές και τα τμήματα, περιλαμβάνει την Φοιτητική Εστία στα βορειοδυτικά και τα γραφεία του πανεπιστημίου στα νοτιοδυτικά.

Η οροσειρά 'Παναχαϊκό' βρίσκεται στα νοτιοανατολικά. Ο στίβος και τα αθλητικά γήπεδα είναι στο νότιο μέρος. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο δυτικό, στο κεντρικό και στο νότιο μέρος. Μερικά σχολεία και κολέγια βρίσκονται σε αυτό το κομμάτι.

Κοντά στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Η Σχολή Ιατρικής βρίσκεται δυτικά του νοσοκομείου, με τις θέσεις στάθμευσης στα δυτικά του Ρίο και ένα ποτάμι με την Λεωφόρο Παπανδρέου στα νοτιοδυτικά της. Η διασταύρωση Ρίο/Πανεπιστήμιο Πατρών/Δρέπανο βρίσκεται βόρεια.
Είσοδοι
Η πανεπιστημιούπολη έχει τέσσερεις εισόδους. Αυτές είναι η Είσοδος Πλάτωνος και η Είσοδος Διονυσίου Σολωμού, οι οποίες βρίσκονται στα δυτικά δίπλα στη Λεωφόρο Παπανδρέου, η ανατολική Είσοδος Γεωργίου Σεφέρη και η βόρεια Είσοδος Γεωργίου Ρίτσου δίπλα στην παλιά εθνική οδό GR-8A.
Σχολές και τμήματα
Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από είκοσι-δύο τμήματα. Από αυτά τα δύο είναι ανεξάρτητα, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε τέσσερεις σχολές. Κατά έτος ίδρυσης οι σχολές και τα τμήματα είναι τα εξής:
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Φυσικής, 1966
Τμήμα Χημείας, 1966
Τμήμα Μαθηματικών, 1966
Τμήμα Βιολογίας, 1966
Τμήμα Γεωλογίας, 1978
Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, 2000
Πολυτεχνική Σχολή
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, 1967 (μετονομασία το 1995 του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών)
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών Μηχανικών, 1972 (μετονομασία το 1996 του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών)
Τμημα Πολιτικών Μηχανικών, 1972
Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 1978
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, 1980
Γενικό Τμήμα, 1983
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 1999
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής, 1983
Τμήμα Φαρμακευτικής, 1983 (αρχικά ανήκε στην Φυσικομαθηματική Σχολή το 1978)
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, 1983
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, 1983
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, 1989
Τμήμα Φιλολογίας, 1997
Τμήμα Φιλοσοφίας, 1999
Ανεξάρτητα Τμήματα
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, 1985
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου