Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

10 Δεκεμβρίου 1979:Ο Αργεντινός Χουάν Ραμόνο Ρότσα μεταγράφεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών.

Όταν ακούς το όνομα Χουάν Ραμόν Ρότσα, σου έρχονται δύο πράγματα στο μυαλό. Το ένα είναι ότι αποτέλεσε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό και το άλλο η μεγάλη υπόθεση Μπουμπλής. Εμείς θα ασχοληθούμε με το σκάνδαλο που συγκλόνισε όλη η Ελλάδα.

Η άφιξη του Ρότσα και η αναγνώριση

Το 1979 ο Παναθηναϊκός φέρνει στη χώρα έναν Αργεντινό με καταγωγή από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Αιγάλεω. Αυτός δεν είναι άλλος εκτός από τον Χουάν Ραμόν Ρότσα (κατά κόσμων τότε Γιάννης Μπουμπλής). Το 1954 και στις 8 Μαρτίου ο «Μπουμπλής» γεννήθηκε στο Σάντο Τόμε της Αργεντινής. Με την άφιξη του στην Ελλάδα και ενώ δεν γνώριζε Ελληνικά, η ομοσπονδία της Αργεντινής μέσω ενός «Telex» πιστοποίησε ότι ο 25χρονος παίκτης είναι όντως ομογενής. Το 1975 ο Δήμος Αιγάλεω φαίνεται να έχει εκδώσει πιστοποιητικό αναγνώρισης για το επίθετο «Μπουμπλής». Με βάση αυτού, στις 22-12-1979 ηΕΠΟ του βγάζει δελτίο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό. Να θυμίσουμε ότι τότε απαγορευόταν οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών την περίοδο του Δεκεμβρίου.

Το πρωτάθλημα, η ενστάση της Λάρισας και η αρχή της διαμάχης:
Το Μάιο του 1980 παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο στάδιο Καραϊσκάκη. Πριν από το ματς οι «Ερυθρόλευκοι» καταθέτουν ένσταση για «Πλαστογραφία» και για παράνομη συμμετοχή του Γιάννη Μπουμπλή, αλλά δεν δικαιώνονται και έτσι ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο του επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Την επόμενη χρονιά η κόντρα συνεχίζεται για το θέμα «Μπουμπλής». Ο Αργεντινός γίνεται σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού «Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής». Ο Βαρδινογιάννης σε δηλώσεις του στηρίζει τον Μπουμπλή και απαντάει στον Ολυμπιακό λέγοντας: «Γκρινιάζουν, γιατί θα τους καρφώνει σε κάθε ματς». Τον Σεπτέμβριο του 1981 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Λάρισα και το ματς λήγει 2-2. Οι «Θεσσαλοί», καταθέτουν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Χουάν Μπουμπλή και ότι δεν είναι Έλληνας. Η Λάρισα κάνει την αρχή και ο Ολυμπιακός προχωρεί σε ποινική δίωξη του ποδοσφαιριστή και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, στο κύπελλο κληρώνονται οι δύο «αιώνιοι», με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει 3-2.
Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταύρος Νταϊφάς, κατηγορεί τον Παναθηναϊκό ότι «χρησιμοποιεί βρώμικα μέσα και ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Φταίνε αυτοί με την υπόθεση σκάνδαλο «Μπουμπλής» που είναι από τα μεγαλύτερα του ποδοσφαίρου».


Η αφαίρεση της Ελληνικής ιθαγένειας
Τότε άρχισε να βγαίνει στο προσκήνιο, ότι το «telex» που έβγαλε η ομοσπονδία Αργεντινής για την Ελληνοποίηση του Ρότσα ήταν πλαστό. Τον Απρίλιο του 1982 οι φίλοι του «τριφυλλιού», κατακλύζουν το κέντρο για την υπόθεση «Μπουμπλής». Λίγους μήνες αργότερα και αφού το πρωτάθλημα έχει πάει σε μπαράζ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δηλώνει ότι: «Ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στον αγώνα, χαρίζω τον τίτλο στον Νταϊφά». Μία μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις το ΑΣΕΑΔ αθωώνει τον Παναθηναϊκό και ο πρόεδρος των «πράσινων» ανακαλεί την απόφαση του, και η ομάδα κατεβαίνει στο γήπεδο. Για την ιστορία το ματς στο Βόλο βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 2-1 στις 29 Ιουνίου. Το Σεπτέμβριο του 1982 αφαιρείτε με απόφαση των δικαστηρίων η Ελληνική ιθαγένεια από τον Αργεντινό Χουάν Ραμόν Ρότσα. Τέλος, 4 χρόνια μετά ο Ρότσα ορκίστηκε Έλληνας.

Να θυμίσουμε ότι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα εκτός από ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, διετέλεσε και προπονητής του. Μεγαλύτερη στιγμή για εκείνον στο πάγκο του Παναθηναϊκού, είναι η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League (1996) όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο Άγιαξ, παρόλο ότι το «τριφύλλι» κέρδισε μέσα στο Άμστερνταμ με 1-0 χάρις στο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου