Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

11 Δεκεμβρίου 2007: Ο Ολυμπιακός νικά 3-0 τη Βέρντερ Βρέμης προκρίνεται στους «16» της διοργάνωσης.


Οι ερυθρόλευκοι, με έναν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ Ιεροκλή Στολτίδη, που πέτυχε δύο τέρματα (12', 74') και σέρβιρε ένα ακόμα (70') και τον υπέροχο κόσμο του, έκαναν φύλλο και φτερό την πιο φορμαρισμένη γερμανική ομάδα. Και μην ξεχνάμε... Δίχως έξι παίκτες, τους Τζόρτζεβιτς, Σέζαρ, Ραούλ Μπράβο, Κωνσταντίνου, Ντομί, Νε. Με τον Πατσατζόγλου να αποχωρεί τραυματίας στο 24', με τον Ζεβλάκοβ να παίζει με... μιάμισι προπόνηση.

Όλοι τους ήταν υπέροχοι. Δεκατέσσερις παίκτες που έδωσαν ό,τι είχαν μέσα στην ψυχή τους, ένας προπονητής κορυφαίου επιπέδου, ο οποίος έστησε την ομάδα του υποδειγματικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και την οδήγησε στο θρίαμβο. Αυτός ο Ολυμπιακός ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και πως να το πάρει. Και τέλος; Ένα φίλαθλο κοινό εκπληκτικό, που όμοιό του δεν βρίσκεις εύκολα στον κόσμο. Φωνή, τραγούδι και συμπαράσταση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο Ολυμπιακός ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του 3ου ομίλου με τη Ρεάλ στους 11 πόντους και τερμάτισε στη 2η θέση του γκρουπ (υστερεί στην ισοβαθμία, στα μεταξύ τους παιχνίδια) με τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Έχοντας επίθεση με έντεκα γκολ στο ενεργητικό και την καλύτερη άμυνα του γκρουπ (επτά τέρματα). Παράλληλα, νίκησε εντός έδρας σε επίπεδο Champions League ύστερα από περίπου δύο χρόνια (σ.σ. τελευταία νίκη στις 6 Δεκεμβρίου του 2005 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1).

Ο Ολυμπιακός προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του, από τη φάση των ομίλων του Champions League, με τους ίδιους μάλιστα βαθμούς (11), όπως και την αγωνιστική περίοδο 1998/99 (τότε, όμως, η πρόκριση από τους ομίλους έδινε εισιτήριο για τη φάση των "8" του θεσμού). Όσο για τη Βέρντερ; Συνεχίζει στη φάση των "32" του κυπέλλου UEFA.

Ο αγώνας
Ο Τάκης Λεμονής παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-3-2-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθησε ο Νικοπολίδης, με τον Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Πάντο στο αριστερό και τους Ζεβλάκοβ-Άντζα στο κέντρο της ερυθρόλευκης οπισθοφυλακής. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής, οι τρεις αμυντικοί μέσοι πήραν τις θέσεις τους. Ο Λεντέσμα ήταν ο καθαρόαιμος ανασταλτικός χαφ, ενώ είχε και το... βάρος της εξουδετέρωσης του Ντιέγκο. Δεξιά στον Αργεντινό άσο αγωνίστηκε ο Πατσατζόγλου και αριστερά ο Στολτίδης. Δεξιά στο κέντρο έπαιξε ο Γκαλέτι, αριστερά ο Λούα Λούα και στην κορυφή της επίθεσης ο Κοβάτσεβιτς.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Σάαφ παρέταξε τη Βέρντερ Βρέμης με σύστημα 4-4-2 (με ρόμβο στη μεσαία γραμμή). Κάτω από τα δοκάρια κάθησε ο Βίζε, με τον Φριτς δεξιά στην άμυνα, τον Πάσανεν αριστερά και τους Μπάουμαν-Νάλντο στο κέντρο της οπισθοφυλακής. Ο Γιένσεν ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, με τον Βράνιες δεξιά, τον Μπορόβσκι αριστερά, ενώ ο Ντιέγκο αγωνίστηκε στην κορυφή του ρόμβου. Το επιθετικό δίδυμο της γερμανικής ομάδας αποτέλεσαν οι Ρόζενμπεργκ και Σανόγκο.

Το παιχνίδι στα πρώτα του λεπτά ήταν αναγνωριστικό. Οι παίκτες του Ολυμπιακού εφάρμοζαν κατά γράμμα την τακτική του προπονητή τους, με τη Βέρντερ να προσπαθεί να αιφνιδιάσει. Στο 8ο λεπτό σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα, η οποία ήταν για λογαριασμό της Βρέμης. Ο Ντιέγκο βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος της μεγάλης περιοχής, έκανε το δεξί σουτ, όμως ο Νικοπολίδης έπεσε σωστά στην πορεία της μπάλας και την απομάκρυνε. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Σανόγκο προσπάθησε να σουτάρει από πλεονεκτική θέση, αλλά ο Πάντος έπεσε με αυτοθυσία στο χορτάρι και εμπόδισε τον επιθετικό της γερμανικής ομάδας, ο οποίος δεν βρήκε καλά την μπάλα, που κατέληξε άουτ.

Μετά το 10', ο πρωταθλητής Ελλάδας ανέβασε ταχύτητα και στο 12' ο Ιεροκλής Στολτίδης "γκρέμισε" το φαληρικό γήπεδο! Ο Λούα Λούα τροφοδότησε τον χαλκέντερο αμυντικό μέσο, ο οποίος προσποιήθηκε ότι θα πασάρει αριστερά στον αμαρκάριστο Πάντο (που... τράβηξε την άμυνα της Βέρντερ επάνω του) και με αριστερό σουτ-βολίδα αρκετά έξω από τη μεγάλη περιοχή (από θέση μέσα αριστερά) έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Βίζε. Ήταν το 1-0 για τον Ολυμπιακό, που πέτυχε ένα γρήγορο-πανέμορφο-τέρμα και πήρε προβάδισμα στο σκορ.

Ο κόσμος έσπρωχνε την ομάδα στην επίθεση και στο 14' χάθηκε σημαντική ευκαιρία για τον Ολυμπιακό... Ο Κοβάτσεβιτς με κεφαλιά-ψαράκι βρήκε τον Λούα Λούα, ο οποίος ελίχθηκε από τα αριστερά και επιχείρησε ένα δεξί σουτ με το εξωτερικό φάλτσο μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Κονγκολέζος επιθετικός ήταν ιδιαίτερα κινητικός και στο 16' απείλησε ξανά. Η μπάλα στρώθηκε μπροστά του, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, την στόπαρε με το στήθος και έκανε το δεξί δυνατό σουτ, όμως η προσπάθειά του δεν βρήκε στόχο (η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της γερμανικής εστίας.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Στολτίδης έκλεψε την μπάλα από τον Γιένσεν, που τον ανέτρεψε κι ενώ ο "Ιέρο" ήταν έτοιμος να μπει στην αντίπαλη περιοχή, όμως ο Ντουαμέλ δεν σφύριξε την παράβαση, που σήκωνε ακόμα και κόκκινη κάρτα, καθώς ο "Ιέρο" βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ.

Ο Ολυμπιακός στάθηκε άτυχος στο 24', αφού ο Πατσατζόγλου τραυματίστηκε στο δεξί αστράγαλο και έδωσε τη θέση του στον Μενδρινό. Λίγα δευτερόλεπτα πριν μπει ο Μενδρινός στον αγώνα κι ενώ ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν με δέκα παίκτες (προσφέρονταν οι πρώτες βοήθειες στον "Πάτσα", η Βέρντερ έχασε διπλή ευκαιρία για να σκοράρει, αλλά βρήκε μπροστά της το... τείχος που ύψωσε ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο Μπορόβσκι σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού απέκρουσε προσωρινά, στην επαναφορά ο Σανόγκο επιχείρησε νέο σουτ με το δεξί, όμως ο διεθνής πορτιέρο απομάκρυνε ξανά, αυτή τη φορά σε κόρνερ.

Στο 29', ο Λούα Λούα βγήκε στην αντεπίθεση, έδωσε στον Τοροσίδη, αλλά η πάσα του τελευταίου στο Γκαλέτι δεν ήταν καλή και ενώ υπήρχε μόνο ένας αμυντικός της Βέρντερ με τρεις επιθετικούς του Ολυμπιακού. Μετά το 30', ο Λεμονής έκανε εσωτερικές αλλαγές. Λούα Λούα και Γκαλέτι άλλαξαν πλευρά και στο 41' ο Κονγκολέζος άσος, σε μία αντεπίθεση των πρωταθλητών, έβγαλε με εκπληκτική πάσα (με εξωτερικό φάλτσο) τον Κοβάτσεβιτς απέναντι στον Βίζε, αλλά ο Γερμανός πορτιέρο με δυσκολία μπλόκαρε την μπάλα (με διπλή προσπάθεια), στο αριστερό πλασέ του Σέρβου επιθετικού.

Με την έναρξη της επανάληψης, η Βέρντερ έφτασε κοντά στο γκολ... Στο 48', ο Ντιέγκο εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Νάλντο έπιασε την κεφαλιά, όμως ο Μενδρινός, πάνω στη γραμμή, απομάκρυνε την μπάλα. Η ομάδα της Βρέμης ήταν φυσιολογικό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο. Ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στον αντίπαλο και προσπάθησε με αντεπιθέσεις να κυνηγήσει ένα δεύτερο γκολ. Στο 57', μάλιστα, θα μπορούσε να το πετύχει... Σε μία αντεπίθεση, ο Μενδρινός πάσαρε δεξιά με μακρινή μπαλιά στον Κοβάτσεβιτς, ο οποίος έβγαινε μόνος του απέναντι στο αντίπαλο τέρμα, αλλά ο πρώτος βοηθός, Τεξιέ, υπέδειξε οφσάιντ τον Γκαλέτι, ο οποίος δεν είχε καμία συμμετοχή στη φάση.

Ο Σάαφ τα έπαιξε όλα για όλα, καθώς η ομάδα του ήθελε μόνο νίκη... Στο 58' πέρασε και τρίτο επιθετικό, τον Χαντ και στο 62' η Βέρντερ απείλησε. Ο Φριτς έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Σανόγκο έκανε την σκαστή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, με τον Νικοπολίδη να επεμβαίνει ξανά σωτήρια και να απομακρύνει την μπάλα, πριν ο Τοροσίδης διώξει σε κόρνερ.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Ολυμπιακός... κτύπησε για δεύτερη φορά! Ήταν το 70ο λεπτό, όταν ο Στολτίδης έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Κοβάτσεβιτς με κεφαλιά-κανονιά έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Βίζε από το ύψος του πέναλτι, "νικώντας" στον αέρα τον Νάλντο. Τι γκολάρα έβαλε πάλι ο Σέρβος! Όπως μόνο αυτός ξέρει... Πλέον, τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Ο Ολυμπιακός ήταν... αγκαλιά με την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Το πάρτι που στήθηκε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν περιγράφεται με λόγια. Στο 74', ο Γκαλέτι εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Κοβάτσεβιτς πήρε την κεφαλιά, ο Στολτίδης έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ύψος της μικρής περιοχής και με αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα! 3-0 για τον Θρύλο της Ελλάδας και της Ευρώπης! Ο Ολυμπιακός ξέσκισε τη Βέρντερ Βρέμης μέσα στο Φάληρο και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" σείστηκε από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της πειραϊκής ομάδας.

Όσο για τη συνέχεια του αγώνα; Ένα ατελείωτο πάρτι από 35.000 "τρελαμένους" οπαδούς. Ο κόσμος περίμενε το τελευταίο σφύριγμα για να αποθεώσει τους θριαμβευτές. Λίγο πριν, στο 88', ο Τοροσίδης λίγο έλειψε να πετύχει το ομορφότερο τέρμα της αναμέτρησης, αλλά η "λόμπα" που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο, αφού ο Βίζε εκτινάχθηκε και απομάκρυνε την μπάλα σε κόρνερ. Τέλος, στο 90', ο γίγαντας Νικοπολίδης είπε "όχι" στην εκτέλεση φάουλ του Ντιέγκο, που εγκλωβίστηκε στο χώρο της μεσαίας γραμμής από τους χαφ του Ολυμπιακού και ιδιαίτερα από τον Λεντέσμα.

Με το τέλος του αγώνα, οι παίκτες του Τάκη Λεμονή κατευθύνθηκαν και στις τέσσερις πλευρές του γηπέδου και τα γνωστά "όλε, όλε" παραλίγο να... κατεδαφίσουν το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ευτυχώς το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα είναι νεότευκτο και αντέχει. Άπαντες γνώρισαν την αποθέωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου