Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

14 Δεκεμβρίου 1995: πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 72 ετών, ο ηθοποιός Βύρων Πάλλης.


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Πέθανε από καρκίνο στις 14 Δεκεμβρίου 1995. Σπούδασε στο Βασιλικό Θεάτρο. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1950, στο έργο "Άννα των χιλίων ημερών" (Θίασος Κοτοπούλη) και συνέχισε με το ίδιο σχήμα για μια τετραετία. Ξαναγύρισε στο Βασιλικό Θέατρο για την περίοδο 1955-1957. Η θεατρική πορεία του συνεχίστηκε συνεργαζόμενος με τους θιάσους των Λαμπέτη, Κατράκη και Χορν. Γνωστός στο πλατύ κοινό, έγινε από τη ραδιοφωνική εκπομπή συνέχειας, "Το σπίτι των ανέμων", στο ρόλο του δικηγόρου Λαμπίρη. Στον κινηματογράφο έγινε γρήγορα πρωταγωνιστής και στη συνέχεια παραγωγός και σκηνοθέτης μεταφέροντας στην οθόνη τις γνωστές ραδιοφωνικές του επιτυχίες. Συνέχισε τη θεατρική του σταδιοδρομία και για ένα διάστημα ίδρυσε δικό του θίασο. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το έκανε στο αριστουργηματικό Θανασάκης, ο Πολιτευόμενος, το 1954 στο πλάϊ του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό, παρτενέρ του στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Φιλμογραφία
Χωρίς Μάρτυρες (1983)
Τύψεις Συνειδήσεως (1972) [Πέτρος]
Ωρες Αγάπης, Ωρες Πολέμου (1970) [Κώστας]
Η Ωρα της Αληθειας (1969) [Ορεστης Λαμπιρης]
Το Φθινόπωρο μιας Καρδιάς (1969) [Ανδρεας Κυριαζης]
Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων (1968) [Ορέστης Λαμπίρης]
Τα Ξένα Χέρια είναι Πίκρα (1968) [Δημήτρης]
Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967) [Ορέστης Λαμπίρης]
Η Στεφανία (1966) [Μάνος]
Το Συρτάκι της Αμαρτίας (1966) [Αλέξης]
Οι Κολασμένοι (1966) [Στέλιος Διακάρης]
Κοινωνία Ωρα Μηδέν (1966) [Βασίλης Ζήσιμος]
Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) [Ρήγας]
Σκλάβοι της μοίρας (1966) [Αλέκος Μαθιόπουλος]
Οι Εχθροί (1965)
Αμφιβολίες (1964) [Σωτήριος Φραγκιάς]
Διωγμός (1964) [Όττο Σβάιτσερ]
Ενας Μεγάλος Ερωτας (1964)
Ο Ανήφορος (1964) [Δημήτρης Γεωργίου]
Ο αδελφός Άννα (1963) [Άλντο Φραντζίνι]
Ανήσυχα Νιάτα (1963)
Εταιρία θαυμάτων (1962) [Κοσμάς Σαλταρίδης]
Αντιγονη (1961)
Ματωμένα Στέφανα (1961) [Κωνσταντής]
Είμαι αθώος (1960) [ταγματάρχης ντι Πατί]
Για την Αγάπη μιας Ορφανής (1960)
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ... (1960) [Πέτρος Ζαβέρδης]
Νταντά με το ζόρι (1959) [Νίκος]
Ζάλογγο, το Κάστρο της Λευτεριάς (1959) [Κίτσος Μπότσαρης]
Καραγκιόζης, ο Αδικημένος της Ζωής (1959) [Τόνης]
Οταν το Μίσος Κυβερνά (1959) [Ντίνος Μαρής]
Σαρακατσανισσα (1959)
Γαλήνη (1958) [μηχανικός]
Ένας ήρως με παντούφλες (1958) [Κώστας Στουπάτης]
Ο γυναικάς (1957) [Αρίστος]
Η άγνωστος (1956)
Γκόλφω (1955) [Κίτσος]
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954) [Θανασάκης Γκοβότσος]
Σειρές που έχει πάιξει
Έρωτας και επανάσταση 1978 ΕΡΤ
Αναγέννηση ενός έθνους (Η) 1990 ΕΤ2
Βασίλισσα Αμαλία 1975 ΕΙΡΤ
Δέκατο τρίτο κιβώτιο 1992 ΑΝΤ1
Δεσμώτες 1982 ΥΕΝΕΔ
Κάθοδος 1983 ΕΡΤ
Λαυρεωτικά 1982 ΕΡΤ
Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα 1987 ΕΡΤ2
Ο καρχαρίας και τα εννιά κύματα 1983 ΕΡΤ2
Οι άθλιοι των Αθηνών 1980 ΕΡΤ
Οι δίκαιοι 1974 ΥΕΝΕΔ
Στησιχόρου ’73 1972 ΥΕΝΕΔ
Ταξίδι 1976 ΥΕΝΕΔ
Φάκελος Αμαζών 1991 ΑΝΤ1
Βιντεοταινίες που έχει πάιξει
Η γυναίκα της πρώτης σελίδας 1987
Φονικό (Το) 1986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου