Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

5 Δεκεμβρίου 1990: Πρεμιέρα του τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.


Ο Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) συστάθηκε το 1958 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπαγόμενο σε διοικητικό έλεγχο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το πρώτο παιχνίδι που εισήγαγε ο ΟΠΑΠ το 1959, ήταν το ΠΡΟ-ΠΟ (από τα αρχικά ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου).

Το 1999 ο Οργανισμός ΟΠΑΠ μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία με ονομασία ΟΠΑΠ Α.Ε. και η διάρκειά της με τη μορφή αυτή ορίστηκε στα 100 χρόνια. Το 2000 έγινε εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το Δημόσιο δύναται να διαθέσει σε επενδυτές μέχρι 49% του μετοχικού κεφαλαίου. Το 2003 με βάση διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ίδρυσε την OPAP Cyprus Ltd., που είναι κυρίως υπεύθυνη για την οργάνωση, λειτουργία και διαφήμιση των παιχνιδιών της εταιρίας στην Κύπρο.

Με βάση στοιχεία για το 2007 και κατάταξη βάσει πωλήσεων (τζίρου) είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και τη ΔΕΗ . Είναι ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα εκτός των καζίνο που επιτρέπεται να διεξάγει τυχερά παιχνίδια.

Πρόεδρος του ΟΠΑΠ από τα τέλη του 2009 είναι ο οικονομολόγος Χάρης Σταματόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου