Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

26 Μαΐου 1999: Ο ιός των υπολογιστών Μελίσα κάνει την εμφάνιση του, μολύνοντας τα e-mails.


Ο ιός Melissa είναι ένας ιός υπολογιστή τύπου μακροεντολής που λειτουργεί με το Microsoft Office, άρα δεν μπορεί να υπάρξει από μόνος του. Είναι γνωστός και ως Mailissa, Simpsons, Kwyjibo.

Ιστορία
Πρωτοεμφανίστηκε στις 26 Μαρτίου 1999 σε μορφή e-mail. Ο ιός ήταν σε ένα αρχείο με όνομα "List.doc", που περιείχε κωδικούς για πρόσβαση σε 80 πορνογραφικές ιστοσελίδες. Η αρχική έκδοση του ιού εστάλη σε πολλά άτομα με μορφή e-mail.

Δημιουργός
Ο Melissa δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό David L. Smith. Ο ιός τύπου worm ενεργοποιείται μέσο μιας μακροεντολής που τρέχει σε MS WORD αρχεία, με αυτή την μέθοδο ο ιός worm έστελνε πληροφοριές πίσω στον Smith. Ο Smith καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, ενώ εξέτησε ποινή 20 μήνων και πρόστιμο 5,000$.

Λεπτομέριες ιού 
Ο ιός Melissa εξάπλωνεται με το πρόγγραμα Microsoft Word 97 και Word 2000, καθώς και με το Microsoft Excel 97, 2000 και 2003. Έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει τον εαυτό του και να στέλνει e-mail με προγγράματα οπως Microsoft Outlook 97 ή Outlook 98. Έαν ένα αρχείο Word List.doc ή ένα άλλο παρόμοιο αρχείο περιέχει μέσα τον ιό , εφόσον το αρχείο θα κατέβει και θα ανοιχτεί ελτελείτε μια μακροέντολη η οποία επιλέγει τα πρώτα 50 άτομα απο την λίστα και στην συνέχεια στέλνει σε όλους e-mail.

Melissa.V 
Μία παραλαγή της μακροεντολής του ιού Melissa είναι ο Melissa.U , ο οποίος χρησιμοποιεί το Microsoft Outlook και στέλνει τον εαυτό του στους πρώτους 40 που βρίσκονται ως μέλη στο mail του χρήστη.Ωστόσο ύπαρχει και μια άλλη έκδοση του ιού ο Melissa V/E ο οποίος ανάζητα αρχεία του Microsoft Excel και επιλέγει κάποια τύχαια και τα κατασρέφει ή απλά τα αχρηστεύει εφαρμόζοντας κώδικα μακροεντολής. Στη συνέχεια δημιουργεί αντίγραφα απο τα κατεστραμένα αρχεία ζητωντάς απο τον χρήστη 100$ για έναν εξώτερικο λογαργιάσμο προκείμενου να ανακτηθούν τα αρχεία. Ο συγκεκριμένος ιός αφήνει οράτα ιχνή στο μήτρωο των Windows παρέχοντας αρκέτα στοιχεία για να εξασφαλίζεται η καταστρόφη του και η ανάκτηση των κλεμμένων δεδομενών. Μια ειδική έκδοση του ιού τροποποιεί τα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων, ξεγελώντας τον χρήστη ακόμη περισσότερο.Στην ουσία τροποποιεί τα δεδομένα καθιστώντας τα άχρηστα.

Melissa.W
Ο Melissa.w ειναι μια ακόμη παραλαγή της κακροεντολής του ιού Melissa, δεν έχει χαμηλότερη προστασία στις μακροεντολές του Microsoft Word, εάν είχε τότε θα ήταν ιδιός με τον ιό Melissa.A.

Melissa.AO 
Περιεχόμενο ενός e-mail:
 Subject: Extremely URGENT: To All E-mail User - <curent date>
 Attachment: <Infected Active Document>
 Body: This announcement is for all E-MAIL user. Please take note
 that our E-Mail Server will down and we recomened you to read
 the document whitch attached with this E-Mail.
Τρόποι αντιμετώπισης 
Έαν λάβετε τον ιό Melissa με την μορφή E-Mail απλά μην ανοίξετε το συνημμένο αρχείο και δεν θα κινδυνεύετε. Εφόσον ο ιός έχει ήδη εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας, κατεβάστε το αντίστοιχο antivirus για να αντιμετωπίσετε την απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου