Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Το πορτρέτο του 2016

Το 2016 είναι δίσεκτο έτος. Έχει, δηλαδή, μiα μέρα παραπάνω (29 Φεβρουαρίου), προκειμένου να καλυφθούν οι ατέλειες του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Στην Ελλάδα, πιστεύεται ευρέως ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακή τύχη στα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν. Γι’ αυτό, παρατηρούνται και οι λιγότεροι γάμοι σε σχέση με τα κοινά χρόνια.

Το 2016 αναμένεται να είναι ένα ακόμα δίσεκτο έτος για την Ελλάδα, που θα βρίσκεται για έβδομο χρόνο στον αστερισμό των μνημονίων, ενώ αντίθετα η Κύπρος θα τερματίσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, τρία χρόνια αφότου της επιβλήθηκαν. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η περικοπή ή μη των συντάξεων θα δοκιμάσει την αντοχή του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ η κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αναμένεται να αποτελέσει τονωτική ένεση για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Το 2016, έχει ανακηρυχθεί:

  • Διεθνές Έτος Οσπρίων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
  • Επετειακό Έτος Αριστοτέλη από την ΟΥΝΕΣΚΟ, με αφορμή τη συμπλήρωση 2400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη, του αρχαίου έλληνα φιλόσοφου και πολυεπιστήμονα, ενός από τα λαμπρότερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας (384- 322 πΧ). Τον Μάιο θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλο συνέδριο, στο οποίο θα πάρουν μέρος κορυφαίοι «αριστοτελιστές» απ' όλο τον κόσμο.

Το 2016 είναι Ολυμπιακό έτος, καθώς από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Για τους ποδοσφαιρόφιλους, το καλεντάρι περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί από 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου στη Γαλλία, χωρίς στη συμμετοχή της Ελλάδας αυτή τη φορά, που απογοήτευσε στον προκριματικό γύρο.

Στις 8 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλος ο πλανήτης, εξαιτίας της ιδιαίτερης βαρύτητας της χώρας αυτής στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο λογοτεχνικός κόσμος τιμά τρεις σημαντικές επετείους:

  • Τα 150 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού μυθιστορήματος του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία».
  • Τα 200 χρόνια από τότε που η 19χρονη Μαίρη Σέλεϊ εμπνεύστηκε τον Φρανκενστάιν στη βίλα του Λόρδου Βύρωνα στη Γενεύη.
  • Τα 400 χρόνια από το θάνατο του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, συγγραφέα του μυθιστορήματος «Δον Κιχώτης», που σφράγισε την ισπανική, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία.


Το 2016 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κορύφωση του «Εθνικού Διχασμού», όταν η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο («Κράτος Αθηνών» και «Κράτος Θεσσαλονίκης»), εξαιτίας της διένεξης του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου για την έξοδο της Ελλάδας ή μη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων της «Αντάντ».


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/1037#ixzz41yhnRE2o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου