Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

03 Μαρτίου 1968: γεννιέται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης (Αθήνα, 4 Μαρτίου 1968) είναι Έλληνας Πολιτικός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 11 Ιανουαρίου του 2016.
Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015 και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας από τις 5 Φεβρουαρίου 2015 έως τις 23 Νοεμβρίου του 2015.

Οικογένεια - Σπουδές - Εργασία
Γεννήθηκε στη Αθήνα, στις 4 Μαρτίου 1968, και είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά οικογένεια Πολιτικών με συγγενικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986 - 1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση "summa cum laude". Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο "Hoopes", το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 - 1985.
Μεταξύ των ετών 1990-1991 εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο. Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ από όπου απέκτησε το 1993 τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο Harvard από όπου και απέκτησε το 1995 δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Από το 1995 έως το 1997 εργάζεται ως Οικονομικός Σύμβουλος στην McKinsey & Company, ενώ το διάστημα 1997-1999 εργάζεται ως Ανώτατο Στέλεχος Επενδύσεων στην Alpha Ventures του Ομίλου Alpha Bank. Από το 1999 και για τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της NBG Venture Capital. Το 2003 βραβεύτηκε από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.
Το 1997 νυμφεύθηκε την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με την οποία απέκτησε το 1997 την κόρη του Σοφία, το 1998 τον γιο του Κωνσταντίνο και το 2003 την κόρη του Δάφνη.

Πολιτική Σταδιοδρομία
Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στη Βουλή των Ελλήνων είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς και της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Συμμετέχει επίσης στις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος, Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ έχει επίσης διατελέσει μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Διετέλεσε Πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης αντικείμενο του οποίου είναι η μελέτη της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η έρευνα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ αρθρογραφεί στον Τύπο και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Το 2009 με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνει Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, θέση την οποία διατήρησε έως το 2013.

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε και κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Κατά την διάρκεια της θητείας του έκανε βήματα προς τον εκσυχγρονισμό της δημόσιας διοίκησης:

  • Κατήργησε, μετά από 24 χρόνια, την «ειδική» άδεια χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που λάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι. 
  • Με τον νόμο 4210/2013 ρύθμισε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονταν με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημοσίου τομέα. 
  • Με τον νόμο 4250/2014 κατήργησε την υποχρέωση επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων, εξοικονομώντας χρόνο προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, και συγχώνευσε 21 φορείς του δημοσίου, μειώνοντας έτσι το κράτος. Παράλληλα θεσμοθέτησε τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. 
  • Με τον νόμο 4275/2014 βελτίωσε το πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων. 
  • Με τον νόμο 4281/2014 μειώσε τα διοικητικά βάρη σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας. 
  • Οργάνωσε νέα οργανογράμματα για τα υπουργεία με δομές μειωμένες κατά 40% και με δημοσιονομικό όφελος 10.800.000 ευρώ. Οι Γενικές Διευθύνσεις μειώθηκαν σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763. 
  • Με τον νόμο 4305/2014 ενίσχυσε την ΔΙΑΥΓΕΙΑ και κατέστησε υποχρεωτική την δημοσιευση των προϋπολογισμών των Υπουργείων, των ΟΤΑ αλλά των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. 


Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Τον Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο Φεβρουάριος 2015-Νοέμβριος 2015, ήταν κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2015, διαμαρτυρόμενος για την κακή διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών.
Τελικά στις 10 Ιανουαρίου, στον δεύτερο γύρο, εξελέγη ένατος Πρόεδρος της ΝΔ, ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις που στον πρώτο γύρο τον ήθελαν τρίτο και στον δεύτερο προέβλεπαν νίκη Μεϊμαράκη. Στις 11 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος η τελετή παράδοσης - παραλαβής της προεδρίας από τον Γιάννη Πλακιωτάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα σε πρόσωπα που δεν τον στήριξαν στην στελέχωση των οργάνων του κόμματος, όπως του Καραμανλικού Γιώργου Κουμουτσάκου, που τοποθέτησε εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Στην πρώτη του ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματος τις 14 Ιανουαρίου τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα ασκήσει σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Στις 18 Ιανουαρίου τοποθέτησε τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη Αντιπροέδρους του κόμματος με αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου και τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος αντίστοιχα.

Κριτικές
Κατηγορήθηκε από μερίδα των τότε αντιπολιτευομένων ΜΜΕ για χρηματισμό απ' την εταιρεία SIEMENS και βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιεύσεων που αφορούσαν το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Tον Ιούνιο του 2008 δημοσιεύτηκαν στον Τύπο διάφορα τιμολόγια ηλεκτρονικού εξοπλισμού που βρέθηκαν στην κατοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία φέρεται να εξοφλήθηκαν στις 2 Ιουνίου, μόλις μερικές ημέρες ύστερα απ' την παρέμβαση εισαγγελέα στην εταιρεία καθώς και την κατάθεση μαρτύρων. Ο εξοπλισμός αφορούσε τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Η γνησιότητα των τιμολογίων επιβεβαιώθηκε, παρόλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αθώος και ότι δεν εισέπραξε κανένα δώρο απ' την SIEMENS. Στην ερώτηση του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου για το πως συνέβη ότι αγόρασε και ο ίδιος αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη και η Κατερίνα Μητσοτάκη μέσα στην ίδια χρονική περίοδο από την ίδια εταιρεία απάντησε : «Δεν υπάρχουνε πολλές εταιρείες που να προμηθεύουν τηλεφωνικά κέντρα στην αγορά ».  Δίωξη από την Δικαιοσύνη δεν του ασκήθηκε ποτέ.
Μερίδα του τύπου καταγγέλλει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά ανέλαβε την αποστολή να απολύσει 15.000 εργαζόμενους του Δημοσίου, δημιουργώντας κενό υπηρεσιών που θα λειτουργούσε ως έμμεσο προσκλητήριο παροχής υπηρεσιών outsourcing προς τον ιδιωτικό τομέα. Καταγγέλλεται ακόμα πως καθαίρεσε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του που είχε επιλεγεί κατόπιν κρίσεων, αντικαθιστώντας τον με "ημέτερο". Παράλληλα, προώθησε σύστημα αξιολόγησης με υποχρεωτική ποσόστωση ως ανεπαρκών του 15% των υπαλλήλων. Η κοινωνία αποδοκίμασε το μέτρο αυτό θεωρώντας το έναν κεκαλυμμένο μηχανισμό απολύσεων. Τέλος, κατηγορήθηκε ότι διόρισε τον ανιψιό του ως ειδικό σύμβουλο στο πολιτικό του γραφείο.

πηγη. www.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου