Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

15 Νοεμβρίου 2003: στόχος βομβιστικών επιθέσεων γίνεται η Κωνσταντινούπολη.


Ισχυρές αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη στις 15/11/03. Στόχοι το βρετανικό προξενείο και η βρετανικών συμφερόντων Τράπεζα HSBC.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 26, μεταξύ των οποίων - όπως μετέδωσε το CNN Turk - και ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας, Ρότζερ Σόρτ. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 460. Μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ανώνυμος τηλεφωνητής ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις για λογαριασμό του δικτύου Aλ-Κάιντα και της τουρκικής οργάνωσης «Ισλαμικό Μέτωπο των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής» (IBDA-C), μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι ίδιοι είχαν αναλάβει την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις εναντίον των εβραϊκών συναγωγών μια βδομάδα πριν, με 25 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Στην Κωνσταντινούπολη επικρατεί πανικός. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες καταστροφής ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί, από ζημιές που υπέστη το σταθερό δίκτυο τηλεφωνίας της πόλης. Το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με πολύ μεγάλες δυσκολίες και η ζωή στην πόλη έχει παραλύσει.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την Κωνσταντινούπολη και ο καπνός κυρίως από την έκρηξη στο βρετανικό προξενείο στην περιοχή του Μπεϊογλού, ήταν ορατός σε όλη την έκταση της πόλης. Λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών, η έκρηξη έγινε ορατή ακόμη και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στην έκρηξη στο βρετανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιήθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου