Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

5 Νοεμβρίου 2006: Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

Δι απαγχονισμού εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, στις 06:05 (τοπική ώρα) το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν πραγματοποιήθηκε σε ασφαλή εγκατάσταση στη βόρεια Βαγδάτη. Η είδηση του θανάτου του πρώην ηγέτη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες και ανάμικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, Σάμι αλ Ασκάρι, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιστάθηκε αρχικά, όταν μεταφερόταν από το κελί του στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, ωστόσο στις τελευταίες του στιγμές ήταν ήρεμος.

Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας στα χέρια το Κοράνι, αρνήθηκε να δηλώσει κάτι πριν από την εκτέλεσή του και προσευχήθηκε μαζί με ένα σουνίτη κληρικό. Όταν τον μετέφεραν κοντά στο ικρίωμα αρνήθηκε να φορέσει καλύπτρα στο κεφάλι και πριν του περάσουν το σχοινί, φώναξε: «Ο Θεός είναι μεγάλος. Το έθνος θα νικήσει και η Παλαιστίνη είναι Αραβική». Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο 69χρονος ηγέτης κατέληξε ήρεμα και σύντομα.

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασφαλείας στην σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης, Καζιμίγια. Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι μεταχειρίστηκαν τον Σαντάμ Χουσεΐν με σεβασμό όσο ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του και πως «η εκτέλεση ήταν 100% ιρακινή· η αμερικανική πλευρά δεν ενεπλάκη».

Η σορός του Σαντάμ Χουσέιν μεταφέρθηκε με αεροπλάνο των ΗΠΑ στη γενέτειρα της οικογένειάς του, Τικρίτ, για να ταφεί εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου