Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

18 Ιανουαρίου 1957: σκοτώνεται ο Μάρκος Δράκος, ηγετικό στέλεχος της ΕΟΚΑ

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους Εθνικοεπαναστάτες μαχητέs του Ελληνοκυπριακού αγώνα 1955-'59 κατέχει η μορφή τουΜάρκου Δράκου. Γεννήθηκε το 1932 στη Λεύκα από εργατική οικογένεια. Δούλεψε σκληρά από μικρό παιδί για να βοηθήσει την οικογένεια του. Λόγω της μεγάλης πίστης του στον Χριστιανισμό εντάχθηκε γρήγορα στην ΟΧΕΝ Λευκωσίαs η οποία ήταν το φυτώριο των νέων Επαναστατών Εθνικιστών τηsΕΟΚΑ.

Ανέλαβε δράση και συγκεκριμένα με την ομάδα του , την προσβολή του ραδιοφωνικού σταθμού Λευκωσίαs. Πιο εντυπωσιακή ενέργεια, ήταν η πρόκληση βλάβης στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας , εξαιτίας της οποίας η Λευκωσία βυθίστηκε για ώρες στο σκοτάδι. Επικεφαλής της ομάδας που έκανε το σαμποτάζ ήταν ο Δράκος.

Στις 24 Μαΐου 1955 , με προεργασία από το Δράκο , ο αγωνιστής Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθέτησε βόμβα στο σινεμά «Παλλάς» , με σκοπό το θάνατο του Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ.Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του Κυβερνήτη , λόγω όμως κακής λειτουργία του ωρολογιακού μηχανισμού, η έκρηξη έγινε μετά τη λήξη της παράστασης και την αποχώρηση του Κυβερνήτη.

Αργότερα ο Δράκος συνελήφθη αλλά δραπέτευσε την νύκτα τηs 23/9/1955 από το κέντρο τηs Κυρήνειαs.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτουs τραυματίζεται σε μάχη και επικηρύσσεται από τους Άγγλουs αντί του ποσού 5.000 λιρών. Συνέχισε να προσβάλει Βρετανικά περίπολα και καταστρέφει δύο φορέs το γεφύρι του Κοκκινόγκρεμου. Την νύχτα τηs 18/1/1957στην περιοχή τηs Ευρύχου ο Μάρκοs και η ομάδα του όμωs , ενώ πορευόταν μέσα στο σκοτάδι υπό σφοδρή θύελλα , ήλθαν ξαφνικά σε επαφή με τον εχθρό ο οποίοs άνοιξε αμέσωs πυρ.

Ο θάνατοs του Μάρκου υπήρξε ακαριαίος. Ο Δράκος είχε δεχθεί 40 σφαίρες σε όλο του το σώμα. Από τα πυρά των Άγγλων τραυματίστηκε , επίσης , σοβαρά στο πόδι ο Κώστας Λοΐζου. Οι υπόλοιποι αντάρτες πήραν στον ώμο το Λοΐζου και , μετά από πολύωρη ταλαιπωρία , έφτασαν στα Κατύδατα.

Ξημέρωνε Σάββατο , 19 Ιανουαρίου 1957. Πίσω από τα βουνά , στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ευρύχου - Σινά Όρους βρίσκεται ένα λαγκάδι που οι παλιοί το ονομάζουν " το αρκάτζιν του Δράκου ". Κατά σύμπτωση στο χώρο αυτό θυσιάστηκε ο Δράκος - το 25χρονο παλικάρι από τη Λεύκα …

Αξιοσημείωτο πάντωs ήταν ο φόβοs των Άγγλων απέναντι στο πρόσωπο του , αφού ακόμα και νεκρόs που ήταν του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια ! Τόσο πολύ φοβόντουσαν τον Έλληνα κομμάντο. Αυτός ήταν ο Μάρκοs Δράκοs και αυτοί ήταν οιαντάρτεs τηs ΕΟΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου