Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

18 Δεκεμβρίου 1946: Γεννιέται ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι πολυβραβευμένος Αμερικάνος σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους εμπορικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Οι ταινίες περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας που σκηνοθέτησε, όπως Τα σαγόνια του καρχαρία, Στενές επαφές τρίτου τύπου, Ε.Τ. ο Εξωγήινος, Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού κ.ά., αγαπήθηκαν από το κοινό σε όλο τον κόσμο και απέφεραν έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα στην καριέρα του γνώρισε και μεγάλη καλλιτεχνική αναγνώριση με ταινίες όπως Η Λίστα του Σίντλερ και Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν. Είναι επίσης πολύ επιτυχημένος στην παραγωγή ταινιών, μέσω της εταιρίας του Amblin Entertainment και ως συνιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Dreamworks S.K.G.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

1974: Το εξπρές του Σούγκαρλαντ (The Sugarland Express)
1975: Τα σαγόνια του καρχαρία (Jaws)
1977: Στενές επαφές τρίτου τύπου (Close Encounters Of The Third Kind)
1979: 1941 (1941)
1981: Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού (Raiders Of The Lost Ark)
1982: Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial)
1984: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού (Indiana Jones And The Temple Of Doom)
1985: Το Πορφυρούν Χρώμα (The Color Purple)
1987: Η αυτοκρατορία του Ηλίου (Empire Of The Sun)
1989: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία (Indiana Jones And The Last Crusade)
1989: Για πάντα (Always)
1992: Κάπτεν Χουκ (Hook)
1993: Τζουράσικ Πάρκ (Jurassic Park)
1993: Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler's List)
1997: Τζουράσικ Πάρκ 2: Χαμένος Κόσμος (The Lost World: Jurassic Park)
1997: Άμισταντ (Amistad)
1998: Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan)
2001: Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence: AI)
2002: Minority Report
2002: Πιάσε με αν μπορείς (Catch Me If You Can)
2004: The Terminal
2005: Ο πόλεμος των κόσμων (War of the Worlds)
2005: Μόναχο (Munich)
2008: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull)
2011: Οι Περιπέτειες του Τεν Τεν: Το Μυστικό του Μονόκερου (The Adventures of Tintin)
2011: Το Άλογο του Πολέμου (War Horse)

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει δύο φορές το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ συνολικά έχει προταθεί έξι φορές.
Επίσης έχει προταθεί οκτώ φορές ως παραγωγός για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από τις οποίες το έχει κερδίσει μία.

Όσκαρ Σκηνοθεσίας

1977: Στενές επαφές τρίτου τύπου
1981: Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού
1982: Ε.Τ. ο Εξωγήινος
1993: Η Λίστα του Σίντλερ (βραβεύτηκε)
1998: Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (βραβεύτηκε)
2005: Μόναχο

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

1975: Τα σαγόνια του καρχαρία
1981: Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού
1982: Ε.Τ. ο Εξωγήινος
1985: Το Πορφυρούν Χρώμα
1993: Η Λίστα του Σίντλερ (βραβεύτηκε)
1998: Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν
2005: Μόναχο
2006: Γράμματα από την Ίβο Ζίμα

Οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με πολλά ακόμα βραβεία σε όλο τον κόσμο, από διάφορες κινηματογραφικές οργανώσεις και ενώσεις κριτικών. Επίσης έχει τιμηθεί δύο φορές για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, το 1987 με το βραβείο Irving G. Thalberg Memorial Award από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και το 2009 με τη Χρυσή Σφαίρα Cecil B. DeMille από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου