Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

24 Δεκεμβρίου 1989: Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.

Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 1989, στις 23.59, αφαιρέθηκε από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας μεγάλη ποσότητα από ρουκέτες των 2,36 και 3,4 ιντσών, σφαίρες διαμετρήματος 0,45, 0,38 και 7,62, χειροβομβίδες, ηλεκτρικοί και μηχανικοί πυροκροτητές και άλλο χρήσιμο υλικό.

Τι έλεγε η Αστυνομία
Η κλοπή του πολεμικού υλικού δημοσιοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1990 με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο αριθμός των κλεμμένων ρουκετών ανερχόταν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση σε 59 (σύμφωνα δε με ανεπιβεβαίωτες πηγές σε 65). Εν τούτοις, η στρατιωτική ηγεσία προσπάθησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει το θέμα.

 Τι έλεγε η 17Ν
Την κλοπή του πολεμικού υλικού από το Συκούριο ανέλαβε η 17Ν με προκήρυξη που απέστειλε στον Τύπο στις 4.2.1990, με την οποία αναλάμβανε και την κλοπή των μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο. «Κομάντος της 17Ν επιτέθηκε σε αποθήκες στρατοπέδου στην περιοχή της Λάρισας δίπλα στο χωριό Συκούριο τη νύχτα της 24 προς 25 Δεκεμβρίου 1989. Οι αποθήκες φυλάγονταν από στρατιώτες και άνδρες της εθνοφυλακής, αλλά δεν αντιλήφθηκαν τίποτε. Συνολικά αφαιρέθηκε μεγάλη ποσότητα από ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, σφαίρες διαμετρήματος 0,45, 0,38, 0,30, 7,62, χειροβομβίδες, ηλεκτρικούς και μηχανικούς πυροκροτητές και άλλο χρήσιμο υλικό». Η 17Ν τόνιζε ότι η κλοπή των ρουκετών αναβάθμιζε σημαντικά το οπλοστάσιό της και κατά συνέπεια τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Η προκήρυξη συνοδευόταν από μια φωτογραφία που απεικόνιζε τις ρουκέτες και τα μπαζούκας κάτω από τις φωτογραφίες του Καρλ Μαρξ, του Τσε Γκεβάρα και του Αρη Βελουχιώτη. Τι έλεγαν οι εφημερίδες

«Μόνο τανκς δεν έκλεψαν ακόμα» έγραφε στο οπισθόφυλλο της 8.1.1990 η «Ελευθεροτυπία», κάνοντας λόγο για «οργανωμένα κυκλώματα που κλέβουν όπλα και πυρομαχικά από τον Στρατό». Δεν υπήρχε ακόμη υπόνοια για 17Ν.

Σήμερα
Η Αστυνομία διαθέτει τις ομολογίες των Χριστόδουλου Ξηρού, Βασίλη Τζωρτζάτου, Κώστα Καρατσώλη και Κωνσταντίνου Τέλιου, οι οποίοι στις προανακριτικές καταθέσεις τους ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη ενέργεια. Ο Ηρακλής Κωστάρης δεν κατέθεσε τίποτε προανακριτικά, αναφέρεται όμως από τους υπόλοιπους και, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ομολόγησε τη συμμετοχή του στον ανακριτή. Σε αυτή την ενέργεια, σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετείχαν ακόμη ο Σάββας Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός στην κατάθεσή του λέει: «Την κλοπή πυρομαχικών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας την κάναμε εγώ, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Λουκάς", ο "Σταμάτης", ο "Στέλιος", ο "Χάρης" και ο "Μάρκος"». Ο Τζωρτζάτος στην κατάθεσή του αναφέρει: «Πριν τα Χριστούγεννα του '89, σε μια συνάντηση που κάναμε εγώ, ο "Μανόλης", ο "Μιχάλης", ο "Λουκάς" μάς ανακοίνωσε ο "Λουκάς" ότι θα απαλλοτριώσουμε το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας. [...] Η ομάδα αποτελούνταν από εμένα, τον "Μανόλη", τον "Μιχάλη", τον "Λουκά", τον "Στέλιο", τον "Χάρη" και τον "Μάρκο"». Εν τούτοις, αν και οι υπόλοιποι τον κατονομάζουν, ο Κ. Καρατσώλης τονίζει: «Οταν έγινε η δουλειά στο στρατόπεδο, αν και μου έκαναν πρόταση, εγώ δεν μπόρεσα να πάω γιατί ήμουν στην Κέρκυρα για οικογενειακούς λόγους». Παραδέχεται μόνο ότι είχε πάει απλώς μία φορά νωρίτερα για παρατήρηση του χώρου με τον «Λουκά» και τον «Μιχάλη».

Η Αστυνομία έχει στα χέρια τις ρουκέτες που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τη 17Ν και βρέθηκαν αποθηκευμένες στα κρησφύγετα των οδών Δαμάρεως 73 και Πάτμου 84, καθώς και στη γιάφκα της οδού Γ. Χαραλάμπους 1 στη Θεσσαλονίκη (για την οποία η Αστυνομία εκτιμά ότι αποτέλεσε τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο τους). 41. Κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου