Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

2 Δεκεμβρίου 1993: πεθαίνει ο Πάμπλο Εσκομπάρ, Κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών, σκοτώνεται από πυροβολισμούς στο Μεντεγίν.


Ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ (1 Δεκεμβρίου 1949 -2 Δεκεμβρίου 1993), ήταν κολομβιανός εγκληματίας και ηγετική μορφή του Μεντελίν Καρτέλ. Αναφέρεται συχνά ως «βασιλιάς της κοκαΐνης» και υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία. Το 1989 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbesέβδομος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατείχε πολυάριθμες πολυτελείς κατοικίες και το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Εχτισε σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία και πολλά σπίτια για τους φτωχούς ανθρώπους. Το 1984 όμως αποκαλύφτηκε πως ο Εσκομπάρ δολοφονούσε κρυφά υποψήφιους βουλευτές και πρωθυπουργούς, επειδή κάποιοι χρωστούσαν χρήματα, ενώ άλλοι σκοτωνόντουσαν για άλλους προφανώς προσωπικούς λόγους. Για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να παραιτηθεί απο την πολιτική ζώνη της χώρας και πήρε εκδίκηση, δολοφώνοντας τον Λουίς Γκαλόν άλλον έναν υποψήφιο πρωθυπουργό.

Γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγκρο της Αντιόχειας, τέταρτο παιδί του αγρότη Άμπελ ντε Χεζούς Εσκομπάρ και της δασκάλας Χεμίλτα Γκαβίρια.

Επίσης ήταν παντρεμένος με την 50χρονή σήμερα Μαρία Βικτόρια την οπόια την παντρευτηκε όταν ήταν μόλις 15 χρονών, ενώ αυτός 26. Ο Πάμπλο είχε δύο παιδιά που ζούν σήμερα με την μητέρα τους κάπου στο Τέξας των Η.Π.Α. Τον Χουάν Πάμπλο και την Μανουέλα.

Ο δρόμος προς την παρανομία
Ο Πάμπλο ξεκίνησε το σχολείο του κανονικά, ενώ το τελείωσε κανονικα. Στόχος του ήταν να ασχοληθεί με τις επιστήμες όμως απέτυχε, με αποτέλεσμα εκείνα τα χρόνια να πρέπει να ψάξει για δουλειά. Ο Πάμπλο βρήκε δουλειά αλλά άλλης όψεως. Δηλαδή μπλέχτηκε απότομα στην παρανομία. Ξεκίνησε πουλώντας τσιγάρα που τα αγόραζε απο λαθρέμπορους και ύστερα πούλαγε και ουσίες ναρκωτικών. Ολά αυτά έγιναν όταν ο Πάμπλο ήταν μόνο 20 ετών. Στα 32 του έπαιρνε 1.000.000 την εβδομάδα (!) και το 1989 έγινε ο 7ος πλουσιότερος στον κόσμο. Στην συνέχεια έκανε και μεταφορές ναρκωτικών τεραστίως ποσότητας σε χώρες με μικρή σημασία στην οικονομία, και αυτές ήταν το Περού και η Βολιβία. Δημιούργησε την τοπική συμμορία Μεντελίν οι οπόιοι τον είχαν βοηθήσει να αποδράσει απο την Κολομβία για να φύγει με το ιδιωτικό του τζέτ για την χώρα του Εκουαδόρ λίγες μέρες αργότερα. Το 1991 σύμφωνα με το αγγλικό άρθρο της Βικιπέδιας, οι άνθρωποι του Εσκομπάρ είχαν σκοτώσει 27,100 ανθρώπους εκ των οποίων οι 600 ήταν αστυνομικοί.
Πρόωρος θάνατος
Ο Θάνατος ήταν προώρος αλλά και δεδομένος για αυτά που είχε πράξει. Μια μέρα μετά τα 44του γενέθλια, ο Πάμπλο ήθελε να τηλεφωνήσει στον γιό του, τον Χουάν. Δυστυχώς για αυτόν, οι Λός Πέπες(ειδικη ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών που ήταν μόνο και μόνο για την υπόθεση Εσκομπάρ) βρήκαν τον αριθμό και την διεύθυνση και κατεθύνθηκαν προς εκεί. Ο Εσκομπάρ άργησε να το καταλάβει και τον έπιασε πανικός. Κρύφτηκε πάνω σε μια σκεπή ενός ψηλού σπιτιού, αλλά οι αστυνομικοι τον εντόπισαν κατευθείαν. Τον πυροβόλησαν άπειρες φορές ώστε να βεβαιωθούν ότι είναι νεκρός. Ετσι το 1993 στα 44 του αποχαιρέτησε την παρανομία με....εναν άδικο τρόπο γιατί είχε φροντίσει να φτιάξει ένα αντίγραφο του Παρθενώνα με δικά του χρήματα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Εσκομπάρ ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και της μυθολογίας. Παρολαυτά μετά τον θάνατο του, η παρανομία έπεσε κατά πολύ λόγω φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου