Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

4 Δεκεμβρίου 1944: μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην Αθήνα για τα θύματα της 3/12/1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές με 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.


Α- Σ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΠΙΤ. ΓΡΑΦ. III

Αριθ. Α.Π. 66

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΕΛΑΣ,

Όπου Περίληψις Επί της καταστάσεως

Ι. Εις το διάβημα μας περί του 2ου Συν/τος του Πεζικού, το Βρετανικό Στρατηγείο απήντησε διά δίαμαρτυριων, ότι δεν υπακούομεν εις τας διαταγάς του, μεταφέροντες μονάδας από την εξωτερικήν ζώνην εις την εσωτερικήν Αθηνών-Πειραιώς. Ωσαύτως μας απέστειλε και την συνημμένην διαταγήν, εις την οποίαν απαντώμεν ως το συνημμένον σχέδιον, εάν εγκρίνεται τούτο υφ' υμών.

II. Το 2ον Συν/μα Πεζικού (II Μεραρχίας) χωρίς να παραλαβή τα όπλα του εδραπέτευσε καϊ ετέθη υφ' ημών υπό τας διαταγάς του Νικηφόρου και της Μεραρχίας. Ο Δ/τής Παπαζήσης και εις ακόμη αξιωματικός εκρατήθησαν υπό των Άγγλων.

ΠΙ. Ολα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα περιήλθον εις χείρας μας, πλην Ελαχίστων περιφερειακών και των του κέντρου. Εις τον Πειραιά η επιτυχία είναι πλήρης σχεδόν (πλην του VII και VIII που δεν υπάρχουν πληροφορίαι).

IV. Η επιχείρησις κατά των Χιτών Θησείου εστέφθη υπό πλήρους επιτυχιας παρά την επέμβασιν των Αγγλων τους οποίους τα τμήματα μας παρακάμπτουν. Η εκκαθάρισις της περιοχής συνεχίζεται.

V. Τας μεταμεσημβρινός ώρας Αγγλοι και Έλληνες Αστυνομικοί τοιχοκολλούν πολυγραφημένες προκηρύξεις του Παπανδρέου και του Σκόμπυ,οστις εκήρυξε τον Στρατιωτικόν Νόμον. Αι προκηρύξεις καταξεσχίζονται αμέσως υπό του λαού.

VI .Ο ΣΔ του ΣΣ μετακινείται εις θέσιν την οποίαν θα σας αναφέρομεν.

VIII. Η επιτυχία της κηδείας συντριπτική.



ΣΔ 4-12-44

Ι ΠΙΡΙΟΧΟΣ ΣΥΝ/ΧΗΣ

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΟΝ (4-12-1994 Βραδυ)

Σφάξαμε τελικά όλους τους Χίτες .Ήρθαν να τους γλιτώσουν οι Άγγλοι αλλά τους διώξαμε (τελικά γιατί μας λένε ότι πολεμούσαν εναντίον της Αγγλοκρατιας αφού Έλληνες έσφαζαν;)
Μιλάει για το επεισόδιο με τα γεμάτα με πέτρες φέρετρα στα Χαυτεία (έχουμε γράψει αλλού)που χτύπησαν οι ..αντιδραστική τον λαό που έκανε κηδεία!!!
Το 60% των αστυνομικών τμημάτων εξοντώθηκε

απολαύστε

4ον

Α' Σ. Στρατού Α.Π. 67 (4-12-44)

Κατάσταση σήμερα βράδυ, ώρα 18.30".

1. Η εκκαθαριστική επιχείρησις των Χιτών του Θησείου τελείωσε με ολοκληρωτική εξόντωση τους, ως αναφερει αυτή τη στιγμή η Ταξιαρχία, οι Χίτες είχαν 100 νεκρούς και 40 αιχμαλώτους. 0 λαός πανηγυρίζει τη νίκη. Απόπειρα βοήθειας τους από Μπουραντάδες τσακίστηκε. 4 νεκροί .Μπουραντάδες. Μετά την επικρατηση μας στο Θησείο οι "Αγγλοι κατέφθασαν με το πρόσχημα -<<να τηρήσουν την τάξη». 0 λαός και δυνάμεις μας αντέταξαν αποφασιστική άμυνα. Προ της επιμονής μας απεχώρησαν. Λάφυρα επιχειρήσεως Θησείου 2 βαρέα πολυβόλα, 2 όλμοι, 1 μυδράλιο, 1 πολυβόλο βαρύ τΰπου..., 15-20 αυτόματα, 70 τουφεκιά και πυρομαχικά. Κατά τη διάρκεια της μάχης Αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί εκδηλώθηκαν υπέρ ημών και εδήλωσαν ότι οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν. Απώλειες δικές μας 7 νεκροί και 25 τραυματίες. Τμήμα Χωρ/κής Συγγρού αρνήθηκε να παραδοση τα όπλα· άρχισαν επιχειρήσεις εναντίον του- σύντομος προβλέπεται ο αφοπλισμός του.

3. Σύνολο λαφύρων από αφοπλισμό χωροφυλάκων και τμημάτων υπολογίζεται ότι επαρκεί να εξόπλιση ένα σύνταγμα ταυ ΕΛΑΣ.

4. Στα γύρω της Ομόνοιας, οι αστυφύλακες χτύπησαν τον γυρνώντα άμαχο πληθυσμό από την κηδεία. Επίσης και οι χαφιέδες των ξενοδοχείων χτύπησαν τις μάζες- υπάρχουν αρκετά θύματα.

5. Η απεργία είχε επιτυχία καταπληκτική, τίποτα δεν κινήθηκε. Ηθικο άριστο. Συμμετοχή τεράστια.

6. Στρατηγός Νάσης ρωτά πού να πάη, να 'ρθη σε σας ή να μείνη κοντά μας. Έχει τη γνώμη, ότι πρέπει να 'ρθη όπου και σεις.

7. Σταθμός Διοικήσεως μας από αΰριο αναδιοργανούται και μεταφέρετε εντός της Αθήνας.

8. Προοπτική μας για εξέλιξη αγώνος μέσα στην Αθήνα σε συνδυασμό με τη μαζική πάλη αρίστη.

9. Οι άνδρες του αφοπλισθέντος 2ου Συν/τος άλλοι δραπέτευσαν, άλλα δι' αγγλικών αυτοκινήτων μεταφέρθηκαν προς Μαλακάσαν.

10. Σαράφης και Άρης με τον Παπαδάκη έρχονται εδώ. Σταμάτησαν στη Μαλακάσα. Θα τους στείλουμε σε σας.

11. Τα 60% των αστυνομικών τμημάτων αφοπλίστηκαν.

12. Επιχειρήσεις μας εκκαθαρίσεως εξακολουθούν.

Ι. ΠΙΡΙΟΧΟΣ Συν/χης - ΝΕΣΤΟΡΑΣ Καπετάνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου