Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

4 Δεκεμβρίου 1980: κατα την διαρκεια ενοπλης ληστειας σκοτωνεται ο Στέφαν Γουαλάσιεβιτς, ο οποίος υπήρξε ""νικήτρια"" των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος ’ντζελες το 1932, αφού αγωνίστηκε σαν γυναίκα με το όνομα Στέλλα Γουόλς


Κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Γουαλάσιεβιτς, ο οποίος υπήρξε ""νικήτρια"" των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος ’ντζελες το 1932, αφού αγωνίστηκε σαν γυναίκα με το όνομα Στέλλα Γουόλς ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει, ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα.

Κάποια εποχή, η Γουόλς, μια Πολωνό- Αμερικάνα δρομέας, ήταν η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο. Γεννημένη Στανισλάβα Βαλάσιεβιτς στην Πολωνία το 1911, μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και εκπροσώπησε την γεννέτειρά της στους Ολυμπιακούς του 1932 και 1936, κερδίζοντας το χρυσό και αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα, στα 100 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της μακρυάς της καριέρας, έκανε περισσότερα από 100 εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ και εισήχθη στο λίστα των καλύτερων Αμερικανών αθλητών στίβου το 1975. Έζησε ολόκληρη τη ζωή της ως γυναίκα, κι έκανε μάλιστα κι έναν σύντομο γάμο μ' έναν Αμερικανό άντρα. Το 1980, η Γουόλς σκοτώθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας σ' ένα εμπορικό κέντρο στο Κλήβελαντ του Οχάιο. Η νεκροψία απεκάλυψε οτι είχε αρσενικά γεννητικά όργανα, αν και αυτό δεν απέδειξε οτι ήταν άντρας, αφού βρέθηκε να έχει επίσης και χρωμοσώματα και των δύο φύλων, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως μωσαϊκισμός. (Πρόκειται για μια περίπτωση όπου το άτομο έχει ιστούς με διαφορετικό γεννετικό υλικό, σαν να είναι φτιαγμένο από δύο διαφορετικά άτομα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ιστοί ή τα όργανα με το διαφορετικό γεννετικό υλικό μπορεί να έχουν διαφορετικά χρωμοσώματα του φύλου.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου