Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

7 Δεκεμβρίου 1994: ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης, στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες


To Μπελογιάννης (hu:Beloiannisz) είναι χωριό της Ουγγαρίας που ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη.

Θέση
Το χωριό Μπελογιάννης βρίσκεται στην επαρχία Fejér κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Iváncsa, ο οποίος κείται στη σιδηροδρομική γραμμή Βουδαπέστης - Pusztaszabolcs. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μέσω ενός δρόμου μήκους 1 χλμ περίπου, ο οποίος το συνδέει με τον κεντρικό δρόμο Iváncsa - Besnyő.

Η συγκοινωνία μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η πιο εξυπηρετική. Όμως, υπάρχει και οδική συγκοινωνία, αφού όλα τα λεωφορεία της γραμμής Besnyő - Dunaújváros σταματούν και στο «Μπελογιάννης».

Το χωριό έχει συνολική έκταση 4,54 km² και έχει πληθυσμό 1207 άτομα (απογραφή 2001).
Ιστορία
Το χωριό Μπελογιάννης είναι από τα νεότερα της Ουγγαρίας. Η ανοικοδόμησή του άρχισε στις 6 Μαΐου 1950 και χτίστηκε από εθελοντές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεγέρθηκαν 418 σπίτια, το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, η βιβλιοθήκη, το λαϊκό μέγαρο, το ιατρείο και το δημαρχείο.

Αρχικά ονομάστηκε Görögfalva, δηλαδή Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει εξόριστους Έλληνες, ηττημένους αριστερούς του ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946-49. Στις 3 Απριλίου 1952 μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης (Beloiannisz στα ουγγρικά) προς τιμήν του ήρωα της αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα λίγες μέρες νωρίτερα, επειδή ήταν κομμουνιστής. Τότε το χωριό είχε 1.850 κατοίκους.

Μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1982 αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στην Ελλάδα, όταν τους επιτράπηκε η επιστροφή. Όμως αρκετοί, ιδίως οι νεότεροι, έμειναν στην Ουγγαρία. Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων εργάζεται στις κοντινές πόλεις Százhalombatta καιDunaújváros. Πολλοί διατηρούν ακόμα την ελληνική ιθαγένεια.

Το 1996 κτίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία. Στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, το επισκέφτηκε και λειτούργησε στην εκκλησία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι δήλωσαν τις εξής εθνικότητες:
Έλληνες: 23,4%
Ούγγροι: 81,4%
Ρουμάνοι: 0,3%
Δεν απάντησαν: 15,9%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου